NAPETA SITUACIJA Jović: Nadam se da zadarski vatrogasci neće u štrajk, plaće su im povećane za 60 posto!

Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske najavila je prosvjed 3. svibnja na Markovu trgu u Zagrebu. Razlog je, navode, dugogodišnja nebriga i nerješavanja radnopravnog statusa vatrogasaca te nepoštivanje odredbi Zakona o vatrogastvu od strane Hrvatske vatrogasne zajednice i Vlade RH.
U Koordinaciji stoga očekuju velik odaziv na prosvjed s obzirom da su u organizaciju uključeni i Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije te Odbor za vatrogastvo.

Prosvjed će se održati pod geslom “Lažima se vatre ne gase” kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo statusom profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj razini, nebrigom Hrvatske vatrogasne zajednice koja četiri godine od stupanja na snagu Zakona o vatrogastvu nije donijela akte bitne za radno pravni položaj profesionalnih vatrogasaca. Ukazuju i na neravnopravan položaj profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj razini, bez obzira jesu li zaposleni u javnim vatrogasnim postrojbama, dobrovoljnim vatrogasnim društvima ili pak profesionalnim vatrogasnim postrojbama u gospodarstvu, u odnosu na profesionalne vatrogasce zaposlene na državnoj razini te ujedno i nebrigu države koja godinama nije povećala sredstva za decentraliziranu funkciju vatrogastva, poručuju iz Koordinacije, ističući kako pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi čak najavljuju gašenje, odnosno zatvaranje postrojbi jer nisu u mogućnosti financirati rad javnih vatrogasnih postrojbi koje su osnovali.

Zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe, Borisa Jovića, pitali smo kakva je situacija u Zadru, odnosno plaši li se da bi i ovdje moglo doći do štrajka ukoliko se ne ispune zahtjevi vatrogasaca s najavljenog prosvjeda. Jović, međutim, kaže kako je situacija u Zadru ipak drugačija jer su vatrogascima zadarske postrojbe, u odnosu na početak prošle godine, plaće povećane za 60 posto:

U kontaktu sam s našim sindikatom budući da su mi najavili odlazak na prosvjed, no kod nas je situacija dobra s obzirom da imamo kolektivni ugovor koji sadrži sve elemente koje su oni tražili te dodatke i koeficijente čak iznad pravilnika. Stoga smatram da nekog nezadovoljstva nema, međutim Koordinacija je organizirala prosvjed radi donošenja svih podzakonskih akata na području vatrogastva koji su se još davno trebali donijeti, a tiču se radno pravog statusa. Traže i da se uredi stabilan način financiranja vatrogastva budući da se sada financira iz lokalne samouporave koju pomaže država decentraliziranim sredsvima, pojašnjava Jović.

Ističe kako je prosvjed ipak više usmjeren prema Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, potom i Vladi, kako bi ispunili zakonom propisane obveze. Jović ipak ne zna hoće li njegovi vatrogasci u štrajk, no iskreno kaže kako se nada da do toga neće doći:
Štrajk je njihovo pravo, no mislim kako je ovo sada samo jedan prosvjed upozorenja iako ne znam što u konačnici planiraju. Plaće su nam se značajno povećale, i to za 60 posto, u odnosu na početak prošle godine i s tim su ugovorom bili zadovoljni, barem velik dio njih. Jer mi imamo dva sindikata, jedan koji ne prihvaća ništa i drugi koji je vršio pregovore i potpisao kolektivni ugovor koji se sada primjenjuje na sve zaposlenike. Osim koeficijenata plaće, čitav niz drugih prava ušao je u kolektivni ugovor, zaključuje zapovjednik zadarskih vatrogasaca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...