METEO ALARM Za vikend- sunčano i vruće, a onda… ne spremajte kaput i kišobran

 

E, što je danas lijep i sunčan dan…

Iako, nije nedjelja, ali je vikend- subota.

Pretežno vedro je je diljem zemlje, prilike su – kažu nam iz DHMZ-a, stabilne, kako se sa sjeverozapada Europe prema našim krajevima proteže greben anticiklone, u nastavku subote sunca će biti u izobilju diljem Hrvatske, a temperature će lokalno vrlo vjerojatno prijeći i 30 Celzija.

Vjetar je posvuda većinom slab, na istoku unutrašnjosti do umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu ponegdje umjerena bura, prijepodne podno Velebita- naviknuli smo se- i jaka, a poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29 °C.

Ponedjeljak će početi sunčanim vremenom, no jugozapadnjak u unutrašnjosti i jugo na moru će jačati, kao uvod u- promjenu vremena.

Tijekom utorka slijedi postupni porast naoblake, poslijepodne će kiša i pljuskovi s grmljavinom biti sve češći. Lokalno je moguće nevrijeme, a prema večeri, kako temperature budu padale, kiša će prelaziti u – snijeg u gorju i brdskim predjelima.

Temperature će osjetno pasti, u srijedu bi tako na mjestima u unutrašnjosti mogle biti niže  i 20-ak stupnjeva.

Prognozu DHMZ-a, podupire i prognoza koju daje Crometeo na stranici Dalmacija Danas

Dakle, subota donosi nastavak vedrog vremena. Ujutro slaba do umjerena bura, danju će puhati slab maestral. Od jutra iznimno toplo, a najviše dnevne- 23 do 30°C.

Slično vrijedi i za pretežno vedru nedjelju, bura će prestati pe će noći barem u Zagori biti malo ugodnije, danju većinom od 22 do 28°Celzija.

Stabilno i vrlo toplo bit će u pretežno sunčani ponedjeljak, no da se sprema promjena vremena znat ćemo po jugu koje će danju zapuhati na moru i bit će umjereno do pojačano, ali i padu tlaka zraka.

Naime, sjeverozapadnu Europu zahvatit će snažna ciklona s Atlantika, a tijekom utorka nad sjevernom Italijom počet će se formirati sekundarni ciklonalni centar. Jugo će taj dan dodatno ojačati, u večernjim urama mogući su olujni udari na moru, no ipak bit će djelomično sunčano i suho veći dio dana.

 

U noći na srijedu očekuje nas daljnje pogoršanje vremena pa će mjestimice biti kiše, pljuskova i grmljavine, premda se obilnije oborine očekuju na sjevernom Jadranu, ne u Dalmaciji. Prolaskom hladne fronte tijekom dana nastupit će veliko zahlađenje, koje će donijeti snijeg u planinama, a moguće je čak u nižim predjelima Like i Gorskog kotara. Zapuhat će bura koje će se danju širiti na cijelu obalu, podno Velebita su navečer mogući -orkanski udari. Rano jutro će biti najtopliji dio dana, popodne će čak u dijelovima Dalmacije temperatura biti jednoznamenkasta.

U ostatku tjedna -ponovno stabilnije, ali i vjetrovito s burom i tramontanom i znatno nižim temperaturama u odnosu na početak tjedna. Najviše će zahladiti noću pa će ponovno biti potrebe za paljenjem grijanja. Hladno će se zadržati sve do kraja tjedna. Ne spremajte topliju odjeću, dugi rukav, niti kišobran, a ponegdje nam neće biti ugodno i bez kaputa!

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...