IZLAZNE ANKETE U 9. jedinici HDZ dobiva 7 mandata, SDP 3, Most i DP po 2 mandata

Prema izlaznim anketama HDZ je u 9. jedinici opet pobjednik – dobiva sedam mandata, SDP-ova koalicija tri, a Most i DP po dva mandata. U postocima to izgleda ovako: HDZ-ova koalicija   41,26 posto, SDP-ova 17,87, Most 12,27 i DP 10,7 posto.

Naravno, ovo su samo privremeni i neslužbeni rezultati te one  stvarne treba sačekati nakon 21 sat.

Za uspredbu, na parlamentranim izborima 2020. godine HDZ je osvojio osam mandata, Restart koalicija tri, Domovinski pokret kojega je tada vodio Miroslav Škoro dva te Most jedan mandat, dok ostale stranke nisu niti prešle izborni prag.

Ovdje treba napomenuti kako su i  izborne ankete prošlih parlamenarnih izbora prednost dale HDZ-u, što se pokazalo i u konačnim rezultatima s obzirom da je HDZ prema neslužbenim rezultatima u ovoj jedinici osvojio isti broj mandata kao i na izborima 2020. godine, odnosno osam mandata.

Za razliku od njih, SDP-ova Restart koalicija, koju je tada vodio predsjednik SDP-a Davor Bernardić, čak je dobila mandat manje do izbora 2016. godine, odnosno tri mandata.

Brojem osvojenih glasova Moste je tada bio na trećem mjestu, a 2020. bolji od njih bio je DP koji je već prema prvim neslužbenim rezultatima u 9. jedinici dobio dva mandata, iako su mu izlazne ankete davale tek jedan.

Zanimljivo je da je, za razliku od ovih izbora, izlaznost birača do 16.30 bila ispod nacionalnog prosjeka koji je iznosio 33,72 posto. Naime, u Zadarskoj županiji svoje biračko pravo tada je ostvarilo 45.601 građana ili 32,05 posto, a u samom gradu Zadru njih 19.414 ili 32,39 posto građana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...