Devet regija koje ljubitelji sireva u svijetu moraju posjetiti za života! Jedna je i naša…
Europa je poznata po ljubavi prema siru. Ljubitelji organiziraju ture prema svojim afinitetima. Mnoge najpoznatije sorte sireva na svijetu dolaze iz našeg kontinenta. U zemljama Zapadne Europe proizvodnja i konzumacija sira je na visokom nivou. Mnoga mjesta su postala poznata po siru koji se u njima proizvodi. Većina ljudi van Europe niti ne zna da je Gouda zapravo grad. Znamo da je Gouda najprodavaniji sir na svijetu koji se proizvodi u milijunima mljekara . Predivno mjesto zaista postoji u Nizozemskoj i od sira je napravio ozbiljan posao.
Od užurbanih tržnica sira i fascinantnih muzeja do praktičnih radionica izrade sira…
Travel Advisor donos devet najboljih mjesta u Europi koje treba posjetiti svaki ljubitelj sira:
Roquefort, Francuska
Nije iznenađenje da ovaj popis započinje u Francuskoj. Ime gradića Roquefort-sur-Soulzon na jugu Francuske je postalo poznato svim ljubiteljima sira. U njemu se proizvodi jedan od najpoznatijih plavih sireva na svijetu. Napravljen je od ovčjeg mlijeka. Prošaran je karakterističnim tamnoplavo zelenim žilama, Mogu se obići podrumi kojima sazrijevaju ogromni koluti ovog oštrog sira i vidjeti točno kako je napravljen. Kušanja gotovog proizvoda je obavezno.
Gruyères, Švicarska
Ovaj srednjovjekovni gradić slikovita je mješavina kamenom popločanih ulica i bujnih livada na kojima pasu krave koje izgledaju kao da su savršeno naslikane, Slavu je doživio kao mjesto gdje je nastao tvrdi orašasti sir Gruyère još tamo davno u 12. stoljeću. Posjetite tvornicu La Maison du Gruyère da biste saznali više o povijesti i vidjeli kako se pravi, U lokalnom restoranu na licu mjesta probajte jela s poznatim Gruyere sirom.
Parma, Italija
Grad smješten u najpoznatijoj gastronomskoj regiji Italije Emilia-Romagna u sjevernoj Italiji, Jedan od najpoznatijih izvoza Parme je Parmigiano Reggiano, Sir kojeg od milja zovemo Parmezan. Onaj pravi je daleko od ribanca za špagete. Može biti stari više godina i pravi je užitak za nepce. Može se obići tvornica gdje će vas voditi kroz postupak izrade ovog tvrdog, ostarjelog i okusom bogatog sira. Jelovnici restorana u okolici su puni jela s Parmezanom. U njegovu čast postoji muzej posvećen ovom ‘kralju sira’.
Gouda, Nizozemska
Najprodavaniji sir na svijetu, kako se tvrdi u ovom mjestu, nastaje baš u tom preslatkom nizozemskom gradu. Gouda je dio holandske pokrajine sira – regije prepune okusa za ljubitelje ove plemenite namirnice. Tu je sve, od muzeja u kojima možete otkriti kako se sir proizvodi i sazrijeva, do spomenika povezanih sa sirom, događaja vezanih uz sir, pa čak i nekadašnje vage za sireve u muzeju na glavnom trgu. Ne propustite živahnu tradicionalnu tržnicu sira koje vrvi od trgovaca i kupaca, Na njoj se može kušati obilje uzoraka i odabrati svoje favorite za ponijeti kući.
Emmental, Švicarska
Švicarska idilična dolina Emmental poznata je po svojim valovitim obroncima i alpskim pogledima. Još je poznatija po tome što je dom ementalera, jednog najpopularnijih sireva. U mnogim dijelovima svijeta je poznat samo kao švicarski sir. Može se posjetiti mljekaru Emmental Show kako biste saznali kako se točno proizvodi – i zašto ima toliko rupa! Naučiti sve o rupama je vrlo važno. Također postoji prilika da isprobate izradu vlastitog sira pod vodstvom profesionalca. Prijedlog je prepustite se i kušajte.
Pag, Hrvatska
Potpuno zasluženo mjesto na ovoj listi je pronašao i otok Pag. Poznat je po krajoliku mjesečevog izgleda i prepoznatljivom lokalnom siru. Obavezno ga trebaju posjetiti svi koji su kao djeca vjerovali da je mjesec napravljen od sira. Ovdje na jednom mjestu ima i sira i mjeseca. Na Pagu je izrađen sir za koji se koristi mlijeko ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom poput kadulje. Zahvaljujući jakim vjetrovima biljke su prekrivene morskom soli. To siru daje prepoznatljiv oštar i slan okus. Obiđite pašku siranu Gligora kako biste saznali više o siru i načinu njegove izrade, kao i da biste kušali neke uzorke. Sve više posjetioca koji su ljubitelji sireva dolaze na ovaj otok.
Asturija, Španjolska
Regija Asturija na sjevernoj obali Španjolske poznata je pod nazivom País de Quesos ili ‘zemlja sireva’. Proizvodi preko 50 različitih sorti, uključujući dimljeni Gamonéu i jake i začinjene plave Cabrales. Možete slijediti put sira Cabrales da posjetite mljekare, istražite aromatične špilje sa sirom od vapnenca u Asiegu gdje se sirevi čuvaju i sazrijevaju te posjetite sirane za degustacije. Zvuči vrlo primamljivo što znači za posjet ovoj regiji treba odvojiti dovoljno dana.
Camembert, Francuska
Camembert je selo koje se nalazi u regiji Normandija na sjeveru Francuske. Jedno od svjetski poznatih odredišta za ljubitelje sira. Zahvaljujući mekanom i kremastom siru ime mjesta je poznato diljem svijeta iako malo ljudi zna po čemu je sir dobio ime. Može se istražiti lijepa priroda i bogate pašnjake na kojima krave pasu u velikom broju. Maison du Camembert se posjećuje kako biste vidjeli kako se izrađuje ovaj popularni sir – i uživati u kušanju naravno. Alternativno posjetite Durand Cheesemonger – posljednju farmu mliječnih proizvoda koja još uvijek pravi camembert tradicionalnim metodama. Uz sir se ovdje pije jabukovača, a ne vino (Cider).
Ljubitelji sireva, poput mene, trebaju posjetiti barem neke od ovih lokacija. Gouda je živopisan grad sav u siru, Parma je središte talijanske gastronomije, a francuski sirevi su dobri gdje god ih jeli. Netko voli muzeje ili recimo crkve, a netko posjećuje lokacije gdje se jedu najbolji sirevi. Ljubitelji sireva imaju veliki izbor u Europi. Ovo niseu sve najbolje lokacije, moglo bi ih biti još devet i još devet i tko zna koliko, piše Travel Advisor.