Deset najboljih voća i povrća za dugovječnost

Toliko je čimbenika koji utječu na to kako starite: genetika, okoliš, stres, pušenje i prehrana. Iako su neki čimbenici izvan vaše kontrole, možete se usredotočiti na hranu i piće koje konzumirate kako biste poboljšali svoju dugovječnost, javlja N1.

Iako postoji niz namirnica koje mogu pomoći kod starenja, poput orašastih plodova, ribe, ulja, ljekovitog bilja i začina, želimo se posebno usredotočiti na voće i povrće za koje istraživanja pokazuju da mogu usporiti starenje i poboljšati ukupnu dugovječnost vašeg života, prenosi eatthis.com.

Voće i povrće sadrže razne hranjive tvari, antioksidanse i bioaktivne spojeve koji mogu pomoći vašem tijelu da se obrani od bolesti povezanih sa starenjem i komplikacija poput srčanih bolesti, kognitivnog pada, upala ili oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, ili mogu pomoći u smanjenju rizika za stvari poput krvnog tlaka i kolesterola, koji izravno utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

1) Crveni kupus

Nutricionistice Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos, također poznate kao The Nutrition Twins, tvrde da je crveni ili ljubičasti kupus jedno od najboljeg povrća za dugovječnost.

“Ovaj kupus pripada obitelji križnica, što znači da je moćan izvor antioksidansa koji sadrže sumpor koji se nazivaju glukozinolati, za koje je istraživanje otkrilo, zajedno s antocijaninima, još jednim moćnim spojem u kupusu, koji pomaže smanjiti rizik od bolesti srca, raka, artritisa i neurogenerativne bolesti”, kažu The Nutrition Twins.

2) Gljive

“Sorte kao što su shiitake, reishi i maitake posebno su poznate po svom potencijalu da podrže imunološko zdravlje zbog visokog sadržaja beta-glukana—složenih šećera za koje se zna da stimuliraju imunološki sustav”, kaže nutricionistica Lauren Manaker. “Gljive su također izvor snažnih antioksidansa poput selena i ergotioneina, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja i smanjuju upalu.”

3) Borovnice

“Često na glasu kao superhrana, borovnice su bogate antioksidansima, osobito antocijanima, koji mogu pridonijeti dugovječnosti”, kaže Manaker. “Ovi moćni spojevi bore se protiv oksidativnog stresa i upala, stanja povezanih s kroničnim bolestima i starenjem. Uključivanje borovnica u vašu prehranu može poboljšati vaše zdravlje u kratkom roku, a također može promovirati duži, zdraviji život.”

4) Brokula

Prema Manakeru objašnjava da je brokula puna vlakana, vitamina C i K, željeza i niza drugih antioksidansa za koje se pokazalo da smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i raka. “Jedna od njenih ključnih komponenti, sulforafan, posebno je vrijedan pažnje zbog svog potencijala da poboljša procese detoksikacije tijela i zaštiti od oštećenja stanica.”

5) Cikla

“Ovo živopisno, zemljano korjenasto povrće riznica je hranjivih tvari, uključujući vlakna, folat (vitamin B9), mangan, kalij, željezo i vitamin C”, kaže Manaker.

“Cikla i njezin sok povezani su s brojnim zdravstvenim dobrobitima, poput poboljšanog protoka krvi, nižeg krvnog tlaka i poboljšane izvedbe vježbanja, zahvaljujući visokom udjelu nitrata. Ti se spojevi u tijelu pretvaraju u dušikov oksid, poboljšavajući krvne žile dilatacija i dovodi do bolje cirkulacije i dostave kisika kroz tijelo.”

Manaker napominje da pigmenti boje u cikli također imaju koristi. “Ovi pigmenti, poznati kao betalaini, daju cikli njenu bogatu boju i imaju snažna protuupalna i antioksidativna svojstva, nudeći zaštitu od oksidativnog stresa i kroničnih bolesti.”

6) Mango

“Ovo sočno voće prepuno je vitamina A i C, koji igraju ključnu ulogu u funkciji imunološkog sustava i zdravlju kože, a tome doprinose i visoke razine antioksidansa pronađenih u mangu, poput mangiferina, kvercetina i galne kiseline njihovoj sposobnosti da se bore protiv oksidativnog stresa i upale, dva značajna čimbenika povezana sa starenjem i kroničnim bolestima”, kaže Manaker.

7) Avokado

Avokado je bogat vlaknima, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšati zdravlje crijeva. Istraživanje je također pokazalo da avokado može pomoći u smanjenju LDL kolesterola (loše vrste), što može izravno pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, kao i u smanjenju kronične upale. Također, avokado je bogat hranjivim tvarima i antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove, Alzheimerove i demencije.

8) Špinat

Lisnato povrće općenito se povezuje sa sporijim kognitivnim padom zbog svojih hranjivih tvari i bioaktivnih spojeva poput luteina, beta-karotena, nitrata i folata. No, otkriveno je da špinat može pomoći u snižavanju krvnog tlaka zbog viših razina kalija. Osim toga, jedna je studija također otkrila da svakodnevno jedenje špinata pomaže u povećanju razine luteina, što može izravno pomoći u smanjenju rizika od makularne degeneracije – stanja očiju povezanog sa starenjem.

9) Kelj

Kad smo već kod lisnatog povrća, kelj je još jedan odličan izbor za povrće koje može pomoći u zdravom starenju. Kao što smo spomenuli za špinat, lisnato povrće pomaže u smanjenju i usporavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem zbog svog snažnog sadržaja hranjivih tvari.

10) Jagode

Prema istraživanju British Journal of Nutrition, dodavanje jagoda u vašu prehranu moglo bi pomoći kod područja kognitivnog pada povezanog sa starenjem, poput pamćenja. Drugo istraživanje pokazalo je da jagoda u prahu može poboljšati pamćenje i simptome depresije kod nekih sredovječnih muškaraca i žena.

Feed me
Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...