26. MEĐUNARODNI DANI MASLINE U ZADRU I NA UGLJANU Oleum i Drago Malić šampioni Dana Masline, najbolja ulja prerađena u Uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka; Tko su dobitnici posebnih priznanja?
Na zadarskom Vitrenjaku ispred JK Uskok sinoć su, uz prigodan program, proglašena najbolja maslinova ulja od ukupno njih 137, koliko ih je iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gote te Španjolske pristiglo na ovogodišnje 26. međunarodne Dane maslina.
Najbolja otvorena ulja i pakovine
U kategoriji otvorenih ulja šampion je OPG Drago Malić iz Sukošana. Njegov blend od Oblice (90 posto) i Pendolina (10 posto) ocjenjen je sa 99,80 od mogućih 100 bodova. U ovoj kategoriji među pet najboljih plasirali su se Dalma Oleum, Pakoštane, 99,75 bodova, Peter Pucer, Grožnjan, 99,75, OPG Čelini, Pakoštane, 99,70, Davor Buterin, Novigrad, 99, 65 i Karmela Gulan, Galovac, 99,60 bodova.
Spomenimo još da su od ukupno 84 ulja u ovoj kategoriji njih 60 osvojila zlata, 13 srebra i 4 bronce. Bez medalje ostalo je 6 ulja.
U kategoriji pakovina tj. ulja na tržištu šampion je Dalma Oleum, u vlasništvu obitelji Vinka Lalina iz Pakoštana . Njihovo višesortno ulje od čiste Oblice, osvojilo je 99,90 bodova. – Isto kao i lani, kaže Lalin i podsjeća da su i prošle godine na Danima masline bili šampioni.
U kategoriji pakovina među TOP-5 plasirala su se ulja OPG Lupić, Bale, 99,80 bodova, Lisjak d.o.o. Koper (SLO), 99,60, OPG Lupić, Bale, 99,55, OPG Čelini, Pakoštane, 99,45, i OPG Ante Vulin, Pakoštane, 99,45 bodova.
Pakovine su iz godine u godinu sve kvalitetnije, potvrđuje Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela certificiranih senzoričara zadarskog Zavoda za javno zdravstvo. Potkrijepljuje to i rezultatima. Od 53 pakovine njih 45 osvojilo je zlato, 3 srebro, 3 broncu, a samo dva ulja ostala su bez nagrade.
Dodajmo još da su oba šampionska ulja prerađena u Uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka.
Nakon proglašenja šampiona i dodjele nagrada sudionici Dana masline nastavili su druženje na prigodnim domjenku uz srdele, inćune, domaća vina i pjesmu Vokalne supine Kantalice.
Priznanja za postignuća u maslinarstvu i uljarstvu
Krešendu na Vitrenjaku predhodilo je svečano otvaranje manifestacije uz prigodne riječi Benita Pucara i županijskog pročelnika Daniela Segarića koji je i otvorio ovogodišnje 26. po redu međunarodne Dane masline. U sklopu otvaranja dodijeljene su i posebna priznanja pojedincima koji su ostvarili važna postignuća u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje “Stanko Ožanić” za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva zaslužio je dr. sc. Slavko Perica iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Priznanje Uzorni maslinar dobio je Nikša Ivanac iz Ugljana , a Maslinarsko srce za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu Tomislav Čudina iz Pakoštana. Maslinarska nada Zadarske županije je Pellegrin Kurtin iz Kali koji prednjači u praktičnom maslinarstvu i studiju na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučililišta u Zadru. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva zaslužila je Željka Rački – Kristić, glavna urednica portala Agroklub.
Posthumno je dodijeljeno i prošlogodišnje priznanje Stanko Ožanić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu prof. dr. sc. Ivi Miljkoviću. Laureat 2023. i doajen hrvatskog voćarstva, lani nažalost nije mogao nazočiti dodjeli. U međuvremenu je preminuo, a priznanje je sada preuzeo njegov sin Dubravko Miljković.
Maslinarski kalendar i kako smanjiti stres kod maslina?
Nakon nagrada laureatima, uslijedio okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Uz voditelja mr. sc. Marijan Tomac, a o temi su govorili i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici i stručnjaci doc. dr. sc. Slavko Perica, dr. sc. Andrija Finka, dr. sc. Tomislav Kos i Marko Dobrić, dipl. ing. agr.
Istom prigodom predstavljen je su Veliki maslinarski kalendar autora mr. sc. Marijana Tomca i Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. Radi se zapravo o plakatu
zapravo plakat dimenzija 80 x 60 cm na kojemu su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine počevši od rezidbe, obnove starih i zapuštenih maslina, navodnjavanja, gnojidbe, zaštite od bolesti i štetnika do berbe maslina i čuvanja ulja.
Niz događanja u Poljani
Dani maslina nastavljaju se danas, u subotu, nizom zanimljivih događanja na otoku Ugljanu u mjestu Poljana. Domaćini, Turistička zajednica općine Preko u suradnji s Udrugom Pojonsko srce priređuju su svim sudionicima i gostima Dana masline druženje uz obilje hrane, pića i zabave za sve.
Održat će se i sajam Hrvatskog otočkog proizvoda. U maslinicima na programu je pokazna rezidba za uzgojni oblik polikonične vaze koju će uz aistenciju Marijana Tomca prezentirati dr. sc. Šime Marcelić. Neće izostati ni tradicionalno natjecanja u pripremi jela „žgvacet“ (mlada janjetina s bižima) i niz drugih zanimljivih događanja. Sve u prirodnom okruženju što je posebnost Dana masline po kojima se razlikuju od većine drugih maslinarskih manifestacija.
Dani masline/N.J.