ZNAMENITI ARBANAS Podsjetnik na Aleksandra Stipčevića, skromnog i samozatajnog zadarskog velikana

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili.

Akademik, prof.dr.sc. Aleksandar Stipčević, jedan je od najznamenitijih Arbanasa i Zadrana svevremeno, osoba ogromne erudicije i znanstvenih ostvarenja. Arheolog, albanolog, bibliolog, ČOVJEK KNJIGE, dobitnik je niza visokih domaćih i stranih priznanja. Rođen je u Arbanasima 10. listopada 1930., a ovaj svijet je napustio u Zagrebu 30. kolovoza 2015.

U mnoštvu njegovih znanstvenih radova i knjiga koje je objavio, nalazi se i monografija “Tradicijska kultura zadarskih Arbanasa”, koju se smatra najboljom publikacijom na tu temu ikada napisanu. Kao podsjetnik na tog velikog, a skromnog i samozatajnog čovjeka, podastirem crticu iz te monografije, poglavlje: Narodna književnost, Priče. Crtica je svjedok arbanaške duhovitosti.

– Nekoliko je Arbanasa otišlo u Kolinu konobu piti vino. Dok su pili započeo je razgovor o tome kako se može bolje loviti riba. Jedan od njih reče da on najviše  može uloviti ostima. Drugi je pak tvrdio da se najviše može uloviti vršama. Oni koji su slušali taj razgovor rekli su da to ne može biti istina, jer se vršama nikako ne može uloviti mnogo ribe. No, jedan od nazočnih tvrdio je da on lovi mnogo ribe vršama.

– A što stavljaš u vrše, kad toliko riba ulazi u njih?

– Stavljam malo kruha, malo sira i malo pršuta. Ribe stvarno u velikom broju ulaze u vrše.

– Lako je tako loviti ribu! Stavi u vršu i litru vina, pa ću i ja u nju ući!

Zadrani su svog Šandra posebice počastili kada su nakon njegove smrti odjeljak Gradske knjižnice u Arbanasima nazvali njegovim imenom.

Zdravi i zadovoljni bili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...