Udruga socijalnih radnika Zadar obilježava Svjetski dan socijalnog rada stručnim skupom

Svjetski dan socijalnog rada obilježava se 19. ožujka 2024. godine, a ovogodišnja tema je: „Dijelimo život u zajednici: transformativna uloga socijalnog rada“. Ovogodišnji Svjetski dan socijalnog rada posvećen je transformativnim promjenama pomažućeg konteksta za zajedničku bolju budućnost korisnika. Živjeti dobro i dostojanstveno u zdravom i sigurnom okruženju temeljno je pravo svake osobe neovisno o njenom spolu, životnoj dobi, kulturnim i drugim obilježjima. Promicanje i zaštita ljudskih prava i socijalne pravde temeljna je uloga socijalnih radnica i radnika u cijelome svijetu. Suvremeno doba obilježeno jakim ekološkim, ekonomskim, socijalnim i drugim promjenama vrijeme je velikih izazova i za profesionalne pomagače. Pod teretom društvene odgovornosti suvremeni socijalni rad propituje vlastite snage i slabosti i traga za novim profesionalnim identitetom. Primarno usmjeren na prava i potrebe ranjivih osoba u društvu koje ih prihvaća i uključuje, socijalni rad se u budućnosti treba izboriti za profesionalnu neovisnost i steći povjerenje javnosti. U tom kontekstu brigu za dignitet profesije i pomagača treba razumjeti kao zalaganje za dobrobit korisnika
socijalnih usluga i zajednica u kojima živimo.

Svjetski dan socijalnog rada ujedno je tradicionalno u našoj zemlji i Dan otvorenih vrata sustava socijalne skrbi te ga regionalne udruge socijalnih radnika u svojoj sredini obilježavaju različitim aktivnostima. Tako Udruga socijalnih radnika Zadar organizira stručni skup koji će se održati 21. ožujka 2024. s početkom u 12 sati u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, Poljana Šime Budinića 3.
Na stručnom skupu će biti više izlagača koji će govoriti o primjerima dobre prakse te izazovima u području socijalnog rada.

U nastavku slijedi program skupa

12.00 – 12.15 h

Pozdravna riječ

12.15 – 12.30 h

Ljiljana Fabac, mag. soc. rada (Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Zadar):

Usluga socijalnog mentorstva – mogućnosti i izazovi

12.30 – 12.45 h

Ivana Bačić, mag. soc. rada i Mirjana Kostić, dipl. soc. radnica (Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Benkovac:

Projekt psihosocijalne pomoći i podrške roditeljima djece s poteškoćama u razvoju

12.45 – 13.00 h

Josipa Radas, mag. soc. paed. i Josipa Vidov, mag. soc.rada (Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar):

Primjeri dobre prakse deinstitucionalizacije u Centru za
pružanje usluga u zajednici Zadar

13.00 – 13.15 h
Pauza za osvježenje

13.15 – 13.30 h

Jelena Milin, dipl. soc. radnica i Katarina Bašić, dipl. soc. radnica (Centar za pružanje uslugau zajednici Mocire):

Socijalne usluge u sustavu socijalne skrbi

13.30 – 13.45 h

Marija Stošić Miočić, mag. psych., Dora Knežević, mag. psych. i Zrinka Popov, asistent u organiziranom stanovanju (Dom za odrasle osobe Zemunik):

Niste sami i Život u susjedstvu

13.45 – 14.00 h

Vesna Dujić, dipl. soc. radnica (Dom za odrasle osobe Sv. Frane):

Transformacija usluga u Domu Sv. Frane

14.00 h
Zatvaranje skupa

Obilježavanje ovog dana ima za cilj isticanje postignuća socijalnog rada i vidljivosti usluga. Preuzimanjem aktivne uloge u očuvanju društva i društvenih odnosa, promovirajući zaštitu ljudskih prava i radeći na socijalnom uključivanju, socijalni radnice i radnici promiču održivost zajednica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...