PREMALO, ALI BOLJE NEGO NULA Čeka li nas generacijska smjena u politici? Koliko je mladih na izbornim listama…

Nula. Toliko je mladih ispod 30 godina bilo u posljednja dva saziva Hrvatskog sabora. Nakon predaje kandidacijskih lista, provjerili smo koliko mladih stranke kandidiraju na izborima za novi saziv Sabora, ali i kakve ideje i drugačije politike žele ponuditi ako im se napokon pruži prilika.

Predaju se liste, mladež ponosno pozira uz predsjednika Vlade, a u zaborav pada činjenica da je broj mlađih od 30 godina i u zadnjem sazivu Hrvatskog sabora bio – nula.Unatoč tome, političarima su opet puna usta mladih.

“U jednom trenutku treba doći do rotacija. Imamo i nove generacije koje polako moraju polako preuzimati odgovornost i to je sasvim normalno”, kaže predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na HDZ-ovim listama kandidata nalazi se samo 5 osoba mlađih od 35 godina. Jedan od njih je i 29-godišnji Maksimilijan koji vodi HDZ-ov Forum mladih.

“Uvijek može naravno bolje, ali kao što sam rekao mladi su tu uključeni. Nije to samo stvar lista, mi smouključeni i kroz samu kampanju”, govori nam mladi HDZ-ovac Maksimilijan Šiprak.

“Idemo prema tome da se podiže životni standard mladih u RH, da se podiže kvaliteta života mladih i općenito da imamo što veću participaciju mladih u Hrvatskoj”, dodao je Maksimiljan.

Ni SDP se ne može pohvaliti boljim brojkama. Tek pet članova Foruma mladih uključeno je na liste. Jedan od njih je i Lovro Lukavečki,  predsjednik Foruma mladih, a ujedno i najmlađi predsjednik gradskog vijeća u RH.

Ponosno ističe nešto politike koje je progurao u Varaždinu:

“Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je na moju inicijativu uveo besplatne higijenske uloške, projekt koji se kao domino širio na druge gradove u Hrvatskoj da bi ga konačno preuzela i država. Prvi smo grad koji se počeo baviti mentalnim zdravljem. Upravo na moju inicijativu financirali smo iz vlastitog budžeta zapošljavanje dodatnih psihologa u naše škole.”, prenosi N1.

Stranka Možemo se zato može pohvaliti jedinom nositeljicom liste mlađom od 30 godina. 21-godišnja Elena Komarić odlučila se vratiti iz Njemačke i politički aktivirati jer, kaže, vjeruje da postoji još mrvica nade u Hrvatskoj. Elena smatra da je za demografsku revitalizaciju Hrvatske najbitnije priuštivo obrazovanje…

Mostovci se s druge strane hvale da imaju čak 35 mladih na svojim listama. Jedan od njih je Filip koji smatra da su politička prepucavanja glavni krivac za pasivnost i manjak političke participacije mladih: “Politika se svela na to tko će kome bolje spustiti, a ne priča se o programu”, kaže Filip.

Sve te ideje lijepo zvuče. Imena mladih na listama dobar su PR-ovski pokušaj, ali konačni rezultati i realnost Hrvatskog sabora nešto su drugačiji: “Primijetili smo da u Hrvatskoj ni u ovom sazivu, ni u onom iz 2015. nije bilo mlađih od 30 godina, dok na primjer u nekim državama poput Estonije, taj udio je i 5%. U Europskom palramentu ih ima nešto manje od 1,6%”, kaže Nikola Baketa iz Instituta za društvena istraživanja.

I to je premalo, ali barem je početak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...