NAŠ BAGE Vrhunski stručnjak koji o poljoprivredi piše s lakoćom i toplinom

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili.

Kad čitam nečiju knjigu nikada ne pogledam ni proslov ni pogovor jer želim svoje viđenje bez utjecala drugih. Tako je bilo i s knjigom “Hrvatski misir” autora dr.sc. Ante Kolege, kojeg njegovi Zadrani od milja zovu samo Bage i on je s tim zadovoljan, što je potvrda kako je uz ostvarene visoke domete ostao naš običan, mali čovjek. Knjiga me duboko dojmila. Ante Kolega je jedan od vodećih hrvatskih (i šire) stručnjaka za poljoprivredu.

Pisali su i drugi o području o kojem on piše, ali ne na način na koji on to čini. Na Bagin način. I ostat će za stalno taj originalni Bagin pristup.

Prvo me ugodno iznenadio stilom u kojem ne rabi upravni govor, što pričanju daje veću protočnost, a kazivanje nije izgubilo smisao, lakoću čitanja i razumijevanje. Toplina i neposrednost pričanja uz prekrasan rječnik obogaćen hrvatskim izvornim izričajem.

Gdje je samo našao te izraze? Pa potiho, nenametljivo nizanje samo imena, ne i prezimena sugovornika, iako mnogih vrlo poznatih “faca”, s njegovog “putovanja” kroz hrvatski misir (Bukovicu, Ravne kotare i otočje), što daje prisnost pričanju. Izvrsne su i fotografije. Knjiga je inače tehnički gotovo savršena. Pa taj njezin početak s Hipokratovom mišlju: “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana“. Veliko hvala našem Bagi.

Zdravi i zadovoljni bili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...