NAKON VIŠE ODGODA Počeo probni rad Centra za gospodarenje otpadom

Iako je probni rad Centra za gospodarenje otpadom već nekoliko puta najavljivan, kamioni zadarske Čistoće tek su ovih dana krenuli prema Biljanima Donjim. Time je konačno započela testna vožnja kamionima  koji su dio prikupljenog otpada iz Zadra odvezli direktno u Centar u Biljanima umjesto na deponij u Diklu. Ovakvim razvojem situacije zadovoljni su i u Čistoći i u Eko Zadru s obzirom da se u obje gradske tvrtke situacija uoči otvaranja odvija na najbolji mogući način, potvrdili su nam direktori.

– Dogovoreno je da do Uskrsa  otpad odvozimo u manjim količinama, a onda imamo odvožnju preciziranu po datumima i količinama. Vozimo deset tona otpada tjedno, a on što sam vidio u Biljanima govori da je doista riječ o modernoj tehnologiji. Zadovoljan sam što je probna vožnja konačno krenula i što ćemo uskoro moći pojačati i naš tempo odvoza otpada u Biljane, kazao nam je direktor Čistoće, Ivan John Krstičević.

Odvozom miješanog komunalnog otpada prema Centru za gospodarenje otpadom tako je započela realizacija projekta vrijednog 87,2 milijuna eura koji će donijeti niz novina u gospodarenju otpadom u gradovima i općinama Zadarske županije s obzirom da je dogovoreno da i općine dovoze svoj otpad na preradu u Centar. U Biljanima je nedavno održan i sastanak predstavnika slovenske tvrtke Riko s direktorima gradskih tvrtki Čistoća i Eko Zadar.

Razvojem situacije zadovoljan je i direktor Eko Zadra, Dino Perović, koji napominje kako je takozvani suhi probi rad započeo još prije dva mjeseca, no riječ je tek o ispitivanju opreme te je rad s komunalnim otpadom zapravo pravi test Centra:

– Prva četiri tjedna dobivat ćemo između 10 i 15 tona otpada tjedno, a nakon toga krenuli bismo sa sto tona otpada dnevno te svakoga tjedna tu količinu povećavali za sto tona do konačnih 400 tona otpada. Centrom još uvijek upravljaju izvođači radova, a tijekom probnog rada uštimavat će se postrojenje kako bi se sve odvijalo na najbolji mogući način. Probni rad završava krajem srpnja i plan nam je Centar preuzeti u kolovozu, no najprije moramo vidjeti hoće li svi parametri biti zadovoljavajući,  zaključuje Perović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...