METEO ZA BLAGDAN Danas i sutra pretežno ili djelomično sunčano, u ponedjeljak naoblaka

Pretežno ili djelomice sunčano te iznadprosječno toplo, na Jadranu i vjetrovito, čeka nas danas u cijeloj RH. Uz povremeno više oblaka poslijepodne na sjevernom Jadranu- napominju nam iz DHMZ-a –  lokalno ipak može pasti malo kiše, vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, u gorju i jak. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo, a najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 20 i 25, na istoku i do 28 °Celzija.

Bliži se kraj iznimno nestabilnom i toplom ovogodišnjem ožujku.  Uz sve, donio je iznimno velike količine oborina. U nekim dijelovima Dalmacije palo je preko 200 litara kiše po metru kvadratnome što više nego trostruko više od mjesečnog prosjeka. Primjerice, u Splitu i Šibeniku u ožujku prosječno padne oko 60 litara kiše po metru kvadratnome, piše Dalmacija Danas.

Oborine do kraja tjedna, odnosno mjeseca više neće biti, ali natprosječne topline i osobito juga neće nedostajati. Jugo će puhati u suboti i nedjelju, a najjače će biti u drugom dijelu subote i prvom dijelu nedjelje kada će biti olujnih udara koji će donijeti nove probleme u pomorskom prometu. Uz sve, nakon kraće pauze, s područja sjeverne Afrike, odnosno Sahare, prema Sredozemlju i Europi krenut će nova “pošiljka” pustinjskog pijeska i prašine koji će do nas stići od nedjelje. Ipak, koncentracija neće biti tako izražena kao što je bio slučaj u srijedu…

Subota uglavnom donosi pretežno sunčano vrijeme, puhat će jako i vrlo jako jugo s olujnim udarima. Zbog vjetra i valova očekuju se umjereni problemi u prometu morem. Minimalne jutarnje temperature većinom od 13 do 18°C. Najviše dnevne u Dalmaciji od 18 do 23°Celzija.

Djelomično sunčano i suho bit će u nedjelju, na Uskrs. Ujutro će puhati jako do vrlo jako jugo s olujnim udarima, malo će oslabiti u drugom dijelu dana. Zadržat će se toplo, sparno, a u zraku će biti prisutna manja količina pustinjskoj pijeska i prašina.

U prvom dijelu ponedjeljka nastavit će se jako do olujno jugo, no u drugom dijelu dana očekuje nas prolazak frontalnog poremećaja koji će, vrlo slično kao u srijedu, biti kratkotrajan, ali intenzivan. Zbog toga će prolazno biti kiše, pljuskova i grmljavine uz umjereno osvježenje i vrlo prolazno okretanje vjetra na tramontanu…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...