KAOS OKO CENTRA ZA MLADE Rubeša Vučetiću: Promovirao si ove sastanke kako bi ispao nekakav tvorac budućeg Centra!

Grad Zadar Ministarstvu kulture i medija šalje na odobrenje novu dopunjenu odluku o osnivanju Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade, nakon čega bi se ponovno krenulo u pokušaj osnivanja javne ustanove čime bi se spomenuti Centar konačno stavio u funkciju, zaključak je na sjednici predsjednika klubova vijećnika Gradskog vijeća Grada Zadra.

– Činjenica je da je Izvršno tijelo, gradonačelnik 9. rujna 2022. godine predložio odluku Gradskom vijeću o osnivanju Centra za mlade. Voljom većine u Gradskom vijeću ta odluka je skinuta s Dnevnog reda i imali smo nekoliko mjeseci prepucavanja što ćemo i kako, te smo u konačnici došli do tematske sjednice, koja sama po sebi nije urodila rješenjem. Nakon toga je opet uslijedio prijedlog gradonačelnika da se osnuje Radna skupina, pa su predsjednici klubova to prihvatili. U konačnici je došlo do donošenja odluke o osnivanju Radne skupine na samoj sjednici Gradskog vijeća, koje je na temelju provedenog javnog poziva oformilo 29. studenog Radnu skupinu za pripremu teksta statuta i predlaganje vršitelja dužnosti, ravnatelja buduće javne ustanove Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade, istaknuo je dogradonačelnik Ante Babić.

Prema njegovim riječima zadatak spomenute radne skupine bio je pripremiti tekst statuta i predložiti vršitelja dužnosti ravnatelja.

– Istovremeno donesena je odluka kako će Radnom skupinom upravljati predsjednik Gradskog vijeća, bez prava odlučivanja. Danas nas je predsjednik upoznao da je ta Radna skupina, što točno napravila? Imenovala vršiteljicu dužnosti, što je pohvalno jer je takva odluka i bila. No, to je sve. Ime radne skupine kaže, radna skupina za pripremu teksta statuta. Gdje je statut, upitao je okupljene predsjednike klubova vijećnika Babić.

Još jednom je naglasio kako je radna skupina oformljena upravo kako bi pripremila statut, nacrt prijedlog statuta i imenovala privremenu ravnateljicu koja bi po formiranju javne ustanove mogla upisati ustanovu u sudski registar.

– Statuta nema, pa je meni neshvatljivo da predsjednik Gradskog vijeća kaže kako je sada na Izvršnoj vlasti vidjeti što ćemo. Izvršna vlast je 9. rujna predložila Gradskom vijeću osnivanje javne ustanove. Ako mi sada želimo predložiti osnivanje javne ustanove, može, dapače. No, zašto nam je trebalo godinu i pol dana da se vratimo na početak, na osnivanje javne ustanove kao takve, obratio se pitanjem Babić predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću.

Da bi se sjednicu koja je možda mogla trajati 10 do 15 minuta, razvuklo na gotovo sat vremena, u diskusiju se uključio osebujni Ante Rubeša, predsjednik kluba vijećnika Akcije Mladih, koji je rafalno ispaljivao uvrede na račun kako HDZ-a, tako i SDP-a, ne dajući svojim upadicama i vikom Vučetiću da obrazloži nekoliko mogućih koraka ka osnivanju javne ustanove. Istome je prigovorio kako je Radna skupina koja je trebala izraditi statut i donijeti odluku o vršitelju dužnosti ravnateljice osnovana upravo za njegovu vlastitu samopromociju te kao sredstvo prepucavanja s pročelnikom Ureda gradonačelnika Antom Ćurkovićem.

– Ja neću sudjelovati u prepucavanjima HDZ-a i SDP-a. Ti si ključ problema, ti si taj koji je ovo mogao riješiti u jedan ili dva sastanka. Sam si promovirao ove sastanke kako bi promovirao sebe kao nekakvog tvorca tog budućeg Centra. Radeta ti je stavio u tu Radnu skupinu ljude koji su iz iste klike kao što su ovi bili prije, kao neka skupina kulturnjaka. Tu nema ništa mladih, vi sve nešto navlačite na suvremenu kulturu. Kakva suvremena kultura, je li ovdje pričamo o Centru za mlade, vi niti jednu udrugu mladih niste pustili u Radnu skupinu. HDZ vam je na papiriću napisao koga ćete staviti u Radnu skupinu. Svi ti ljudi su izašli iz te skupine jer im je HDZ rekao da izađu. Ti si nelegitimni samoprozvani predsjednik Gradskog vijeća, poručio je Rubeša Vučetiću i nastavio:

– Došao sam ovdje reći da ste ti i Ćurković isključivi krivci za sve, zbog toga što se prepucavate preko novina, da bi kao fol sebi radili nekakvu kampanju u superizbornoj godini, a mladi pate. To je ono što je žalosno, govorio je Rubeša Vučetiću koji nije mogao doći do riječi.

I dok se političke strane natežu tko će prikupiti političke bodove, a zapravo svi skupa skupljaju samo političke minuse, više od 4,500 metara četvornih propada neiskorišteno.

Nakon kaosa kojeg je Ante Rubeša izazvao, dok je revoltiran njegovim nastupom Damir Burčul napustio sjednicu, a Vučetić zaprijetio prekidom iste jer u ovom slučaju nije imao ovlasti udaljiti Rubešu, ipak je u konačnici donesena odluka kako će se Ministarstvu kulture i medija poslati nova odluka o osnivanju javne ustanove koja u sebi sadrži sve izmjene vezane uz djelatnosti javne ustanove donesene od strane Radne skupine. Nakon što Ministarstvo odobri odluka o osnivanju javne ustanove naći će se i pred Gradskim vijećnicima. Gradonačelnik Dukić tek nakon osnivanja javne ustanove može imenovati vršiteljicu dužnosti, a hoće li to biti, odlukom radne skupine imenovana Maja Šimić, tek nam ostaje za vidjeti.

– Ako se Izvršna vlast slaže s dopunama odluke onda je stvar potpuno jasna i može se ići prema Ministarstvu kulture i tražiti suglasnost za novi akt o osnivanju i onda bi Zadar konačno mogao dobiti Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade. Slijedit ćemo točno zakonsku proceduru koja ide, a to je osnivanje ustanove, imenovanje v.d. nakon čega se radna skupina ponovno aktivira kao ono savjetodavno tijelo koje je potrebno v.d. ravnateljici i Upravnom vijeću da bi se mogao donijeti statut uz suglasnost Gradskog vijeća, zaključio je Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...