HRABRO SRCE Zadranin Marijan Batarilović, velikan hrvatskog zrakoplovstva, zaslužio je počasno mjesto u našem sjećanju

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili.

Nije Zadranin samo tko je to postao rođenjem u našem gradu i obiteljskim podrijetlom, nego je to svaka osoba koja je djelima učinjenim za Zadar pokazala tko je, što je i gdje pripada.

Lijepo je za došljake koji su prispjeli u naš grad, a koji se tako ponašaju, kazao književnik, novinar i publicist Nikola Šimić Tonin – kako su takvi ljudi U ZADAR ZAMOTANE DUŠE. Jedan od najljepših primjera tomu je vojni pilot, bojnik Hrvatske vojske Marijan Batarilović (Bošnjaci, 1960. – Zadar, 2011.).

Malo je koji naš pilot počašćen s toliko odličja kao Marijan, koji je s činom kapetana prve klase u JNA  (po ondašnjoj vojnoj terminologiji) doletio u eskadrilu Hrvatske vojske. Počašćen je Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Medaljom Bljesak, Medaljom Oluja i Medaljonom za iznimne pothvate.

Uz sve te nagrade dobivene  za junačka ratna djela, Marijan Batarilović je u široj javnosti ostao posebice zapamćen kad je kao pilot kanadera s uzletišta u Zemuniku, unatoč zabrani pretpostavljenih, uzletio i ugasio požar i tako spasio od uništenja poznatu bokanjačku farmu Vigens.

Prijetila mu je suspenzija i gubitak službe, ali je cijela Hrvatska stala iza njega. Nastavio je kao pilot kanadera i umro u Zadru od srčanog udara. Zaslužio je počasno mjesto u povijesti našega grada i hrvatskog zrakoplovstva.

Zdravi i zadovoljni bili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...