DOZNAJEMO Sutkinja koja je dobila otkaz, neriješene predmete prikazivala kao – riješene!

Ne pamti se kada su zadnji put neki sudac ili sutkinja na zadarskom Općinskom sudu dobili otkaz zbog neurednog obavljanja svoje dužnosti. Kako smo jučer izvijestili, upravo to se dogodilo sutkinji Ankici Karuc za koju je Državno sudbeno vijeće na zadnjoj sjednici odučilo da je “stegovno  odgovorna što je počinila stegovno djelo neurednog obnašanja sudačke dužnosti iz članka 62. stavak 2. točka 1. Zakona o Državnom sudbenom vijeću”.

Stoga su joj, temeljem članka 63. stavak 1. točka 5. Zakona o Državnom sudbenom vijeću, izrekli stegovnu kaznu razrješenja od dužnosti. No, što se je zapravo dogodilo? Zašto je sutkinja dobila otkaz?

V. d. predsjednica Općinskog suda, Jadranka Nižić Peroš, pojasnila nam je o čemu se radi te kada sutkinja odlazi sa svoje dužnosti:

– U dosta je predmeta nastupila zastara prekršajnog progona, ali bila je riječ o i tome da je sutkinja neke predmete označila kao riješene. A prekršajni nalozi označavaju se riješenima tek nakon njihove pravomoćnosti, Nije, dakle, sporno da je sutkinja prekršajni nalog napisala i izdala, međutim, prema sudskom poslovniku nalog se označava riješenim tek kada postane pravomoćan, a u njezinom slučaju nisu bili, znači nisu riješeni, kazala nam je  v. d, predsjednice Općinskog suda, Jadranka Nižić-Peroš, o slučaju otpuštene zadarske sutkinje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...