CENTAR ZA MLADE OTVARA VRATA, MAKAR SIMBOLIČNO Dukić: Sve oko Centra se ispolitiziralo; Vučetić je bio glavni mag, čega god se dotakne propadne!

Gradonačelnik Dukić podijelio je na svom kolegiju i planove o otvaranju Centra za mlade i objavi javnog poziva za iskaz interesa za korištenje prostora u Centru. Smatra kako je na tu temu sve rečeno i da sada još preostaje samo otvaranje vrata ovog Centra njegovim korisnicima.

-Žao mi je što je prijedlog radne skupine i udruga koje su krenule u rješavanje tog pitanja neslavno završio, pogotovo ako vidimo da  su se stvari u tom dijelu ispolitizirale po pitanju našeg predsjednika Gradskog vijeća, Vučetića koji je bio glavni mag, koji čega god se dotakne, pa tako i toga, propadne, kazao je Dukić.

Naglasio je kako je previše vremena prošlo, te da je prostor Centra za mlade već dugo na čekanju zbog čega zgrada polako propada. Smatra, kako je konačno došlo vrijeme da se Centar konačno stavi u funkciju te da se preda mladima na upravljanje, odnosno korištenje.

-Ovo je prvi korak koji ćemo napraviti, polako otvoriti prostorije Centra do konačne odluke Gradskog vijeća o osnivanju ustanove Centar za mlade te da ćemo nastaviti s razvojem tog Centra, no do tada na nama je da to funkcionaliziramo, da ga otvorimo za sve korisnike kojima je on namijenjen. Ovaj tjedan bi se trebao objaviti javni poziv za iskaz interesa za terminsko korištenje prostora u Centru, najavio je gradonačelnik Dukić.

Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport pojasnila je kako bi u realnosti cijela priča trebala izgledati. Javni se poziv može očekivati u narednih tjedan dana i trajat će 10 ili 15 dana, a zainteresirani za korištenje prostora moći će popuniti upitnik u kojem mogu precizirati svoje potrebe. Nakon toga slijedi raspisivanje natječaja.

– Kako bi priredili ovaj Javni poziv za iskaz interesa udružilo se više gradskih UO, za EU fondove, kulturu i sport, odgoj i školstvo, socijalnu skrb i zdravstvo te uzeli u obzir sve rezultate koji su se odvijali kroz posljednja dva desetljeća iza nas. Bit će to jedan kratki upitnik koji će zainteresirani moći popuniti, a koji će nama kao Gradu pomoći da formiramo kriterije za korištenje prostora, u terminskom smislu i zatim u najkraćem mogućem roku nakon zaprimanja prijava za iskaz interesa objavimo i natječaj. Korisnici će imati pred sobobm kratki opis objekta, zatim programski profil Centra, smjernice za popunjavanje i dvije prijavnice, jednu za permanentno korištenje, u redovnom tjednom ritmu i jednu za  jednokratno korištenje prostora. Svoje podatke upisivat će na bazi projekcije od godinu dana, i kroz prijavnice će se očitovati o tipu prijavitelja, subjekta, području svog bavljenja, interesu za konkretne prostore u sklopu Centra. Imat će u PDF-u mogućnost pogledati tlocrte dvorana za koje se žele odlučiti, dat će željene termine i moguse izjasniti hoće li naplaćivati svoje aktivnosti ili će one biti besplatne. Prihvatljivi prijavitelji za trajno korištenje prostora su udruge, ustanove i umjetničke organizacije, a za jednokratno uz nabrojane i pojedinci i privatni subjekti. Prostor je velik, ima oko tri tisuće kvadrata i moći će se koristiti kao Centar za mlade i kao kulturno društveni centar,  što znači da će u sklopu Centra djelovati savjetovalište za mlade, klub za mlade, info centare, programe neformalnog obrazovanja, volonterstva, aktivnog građanstva, ali i kao centar koji potiče kulturu, tehničku kulturu, kulturni amaterizam, suvremene kulturne i umjetničke prakse te druga područja poput baštine, ekologije, urbanih sportova i sl, kazala je Bušić.

Najavila je i organizaciju Dana otvorenih vrata Centra za mlade kako bi zainteresirani mogli vidjeti prostor uživo. Do osnivanja ustanove, prema riječima gradonačelnika Dukića, Grad Zadar preuzima odgovornost za vođenje Centra za mlade.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...