Završen “bijeli štrajk” sudaca, idući tjedan nastavak dijaloga

Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) pozdravilo je u četvrtak odluku o obustavi štrajka pravosudnih dužnosnika te za idući tjedan najavilo nastavak dijaloga s Udrugom hrvatskih sudaca (UHS) o unapređenju materijalnog statusa.

– Imali smo otvoreni dijalog s Udrugom hrvatskih sudaca i Udrugom hrvatskih odvjetnika. Moram iskazati zadovoljstvo dogovorom koji je postignut danas na sastanku, ali i informaciji koju smo dobili nakon sastanka da se štrajk završava sa sutrašnjim danom. Zapravo su razgovarali u tom smjeru da nastavimo razgovarati od sljedećeg tjedna o cjelovitom rješenju pitanja plaća sudaca i državnih odvjetnika. Od sljedećeg tjedna nastavit ćemo s razgovorima – rekao je Ivan Malenica, ministrom pravosuđa i uprave za RTL.

Skoro dva tjedna trajao je štrajk sudaca, a postavlja se pitanje radi li se o inatu Vlade.

– Nije bio nikakav inat. Čitavo vrijeme smo komunicirali da se radi na cjelovitom rješenju, da se povećaju plaće, da se poboljšaju materijalni uvjeti i da smo spremni o tome razgovarati. Vidjeli smo i da ni s njihove strane nije bilo inicijative da se sjedne i razgovara. Sada smo se dogovorili, danas je održan sastanak i od sljedećeg tjedna krećemo raditi na pitanju Zakona i unaprjeđenja materijalnog statusa sudaca – kaže Malenica.

Mogu li se službenici nadati boljim koeficijentima?

– Zadnjih šest mjeseci kontinuirano smo podizali plaće službenika, ne samo u pravosuđu, nego u čitavoj javnoj upravi. Sljedeći tjedan imamo rok za očitovanje o prijedlogu o Uredbi tako da ćemo nakon toga vidjeti u kojem ćemo smjeru ići. Prema našem prijedlogu, koji je dostavljen sindikatima, povećanje za javnu i državnu upravu je 13,5 %. Tako da, povećanje ide svima. Očekujem da će biti zadovoljni – kaže.

Ministar navodi  da je održano otprilike oko 24 tisuće ročišta, a oko 9 tisuća je odgođeno, prenosi 24sata. 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...