IVA BENCUN Nova direktorica TZ Grada: Ne osjećam teret činjenice da sam naslijedila Marija Paleku

Već nakon pet minuta razgovora s Ivom Bencun jasno vam je da Turistička zajednica Grada Zadra više neće ići u smjeru u kojem ju je vodio bivši direktor Mario Paleka. Energična i samopouzdana, kao iskusni stručnjak svojega resora, nova direktorica već je poduzela niz koraka za što kvalitetniji, transparentniji rad TZ-a. S Ivom Bencun otvoreno smo razgovarali o situaciji u Turističkoj zajednici i komunikaciji s bivšim direktorom, danas koordinatorom Marijom Palekom, s obzirom da se u gradskoj upravi može čuti kako su u lošim odnosima te da neko vrijeme čak nisu ni razgovarali.

Kakvu ste situaciju zatekli u Turističkoj zajednici? Nastavljate li raditi po istom principu po kojem je radio dosadašnji direktor ili ste neke stvari već u startu promijenili?

Otkako sam došla, vidim da ured funkcionira bez problema, što i nije čudno s obzirom da ovaj tim ljudi radi već dugi niz godina. Profesionalci su i znaju što rade, pa svi poslovni procesi normalno idu dalje. Što se tiče promjena, teško mi je odgovoriti na to pitanje, jer ne znam po kojem je principu dosadašnji direktor radio. Ali, ono s čime sam odmah krenula jedna je od osnovnih zadaća Turističke zajednice, a to je komunikacija sa svim dionicima turizma zadarske regije. Upravo to je moment koji sam intenzivirala.

Kako surađujete s Vašim savjetnikom Marijom Palekom, po nekim informacijama iz TZ-a, Vaši su odnosi prethodno bili narušeni, kakva je sada komunikacija?

Pričamo i uvijek smo pričali, gospodina Marija Paleku znam još iz osnovne škole. Komunikacija nikad nije bila prekinuta i ne vidim razloga zašto bi bila. Naravno da mojim dolaskom na ovo mjesto i činjenicom da je on koordinator nastavljamo suradnju. Odluka kvalitetnog menadžera, kakav nastojim biti, je komunicirati sa svim svojim zaposlenicima i iz njih izvući ono najbolje.

Što će zapravo raditi Paleka, odnosno o čemu će odlučivati kao koordinator? Ulazi li on tu u Vaše direktorske ovlasti?

Ne, jer je direktor taj koji o svemu odlučuje. Međutim, koordinator ima svoje zadatke samom činjenicom da se Turistička zajednica stalno razvija, jednao kao i turizam. Prilikom organizacije događanja moramo surađivati s jako puno subjekata, a to sve treba koordinirati. Primjerice, za Advent u Zadru imali smo vanjskog suradnika, a sada to rješavamo unutar kuće i to će biti osnovni posao gospodina Paleke. Ili, primjerice, karneval na kojemu upravo radimo.

Osjećate li na početku svojega mandata teret činjenice da ste nasljedili osobu o kojoj je cijela Hrvatska pisala zbog afere Manhattan u kojoj je potrošeno 68.156 eura poreznog novca?

Ne osjećam taj teret zato što je Mario Paleka Mario Paleka, a Iva Bencun je Iva Bencun. Za sve što sam dosad radila i što ću ubuduće raditi bez problema ću odgovarati bilo kome i stajati iza onoga što napravim. Dogodila se promjena i jako mi je drago da su reakcije javnosti pozitivne, prvenstveno zato što me smatraju stručnom osobom koja dolazi iz turizma.

Kažete da Vas javnost percipira kao stručnu osobu, smatrate li u tom slučaju Marija Paleku nestručnog?

Ne mogu reći je li bio stručan ili nestručan jer to se je vidjelo kroz projekte, o čemu je javnost sudila i ne bih o tome govorila. Ono što bih htjela postići s ovim fenomenalnim timom u Turističkoj zajednici je da budemo bolji jer smatram da se uvijek može biti bolji.

Kako ocjenjujete turističku prezentaciju Grada Zadra u New Yorku s obzirom da je javnost, uz iznimku rijetkih koji su branili Paleku, taj put osudila kao promašaj i bacanje novca građana?

Kada kažete javnost, vi više govorite o nekom užem lokalnom krugu u Zadru…

Ne, Paleka je bio medijski kandidat za „uhljeba godine“ na nacionalnoj razini, što znači ova je afera itekako prešla granice Zadra.

Bilo mi je tu zanimljivo pratiti inozemnu javnost, odnosno agente koji su bili na večeri u restoranu Delmonico’s i čiji su komentari bili pozitivni. Drago mi je zbog toga jer prilikom svake organizacije mogu vam se dogoditi razni propusti, no važno je da krajnji klijent to ne osjeti. A ovdje percepcija javnosti nije bila negativna.

Kako na kraju komentirate činjenicu da na natječaju za čelnu osobu TZ-a 2018. gradskoj vlasti niste bilo dobri jer su tada izabrali Paleku kao boljeg od Vas, a sada ste im Vi bolji od njega? Je li vas to povrijedilo?

Apsolutno me nije povrijedilo jer sam te 2018. imala određena znanja i sposobnosti, međutim, danas ih imam puno više. Bogatija sam za puno drugih iskustava i osjećam se puno sposobnijom sada biti na ovoj poziciji nego što bih to bila 2018. godine, zato mi nije žao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...