TZ GRADA Iva Bencun sutra preuzima dužnost direktorice: Nisam u sukobu interesa, jedna mi je firma likvidirana, drugoj više nisam suvlasnik

Nova direktorica Turističke  zajednice Grada Zadra, Iva Bencun, sutra preuzima dužnost od bivšeg direktora Marija Paleke, nedavno imenovanog za njenog savjetnika. Sudeći prema najavama, Bencun bi Turističku zajednicu trebala  odvesti u jedan novi smjer u  kojemu glavnu riječ ima struka, a ne prijateljstva i  nepotizam.

Kako bi ostala dosljedna svojim najavama nakon izbora za direktoricu Turističke zajednice, Bencun već na početku mora riješiti jedan ozbiljan problem, u protivnom ulazi u sukob interesa. Naime, Bencun je stopostotna vlasnica turističke agencije Feral tours te  suvlasnica firme Break a leg.  Kao direktorica sportske manifestacije Outdoor festival svake je godine s poslovnim partnerima Tomislavom Fainom i Đurom Županom dobivala bespovratna sredstva Grada i Županije te je, primjerice, još 2018. za Outdoor festival od Grada dobila 35.000 kuna, odnosno  4.645,30 eura.

Na portalima su tada krenule lavine komentara kako su najveće svote dodijeljene zadarskoj turističkoj eliti, a tada je i suvlasnik tvrtke Zadar Outdoor Festival, Tomislav Fain tvrdio da nije u sukobu interesa jer se prilikom odlučivanja o dodjeli sredstava suzdržao od glasovanja. Naime, Fain je bio član Turističkog vijeća TZ Grada koje je – odlučivalo o dodjeli novca.

Unatoč ovim kritikama, tvrtka Outdoor festival već godinu dana kasnije od  TZ Grada dobila je još više novca – tadašnjih 40.000 kuna ili 5.308,91 eura, a 2019. od Turističke zajednice Zadarske županije 40.800 kuna (5.415,09 eura).

Međutim, nova direktorica napominje kako je već poduzela sve korake da ne bi došla u sukob interesa. Uoči sutrašnjeg preuzimanja dužnosti, za naš portal pojašnjava na koji je to način učinila:

  Imala sam dvije firme, Feral-tours kojoj sam stopostotni vlasnik i za koju je pokrenuta likvidacija, a drugu firmu čiji sam suvlasnik napustila sam. Kao suorganizator Outdoor festivala ta je firma aplicirala na sredstva Turističke zajednice, no bez obzira što više nisam njena suvlasnica, firma se više neće javljati na natječaj, kazala nam je Bencun.

U četvrtak će najprije analizirati zatečeno stanje te nastaviti s realizacijom već preuzetih obveza Turističke zajednice, a onda polako krenuti i u ostvarenje programa što ga je na testiraanju prezentirala Turstičkom vijeću. S obzirom da je žalbeni rok istekao i da bez problema može preuzeti novu dužnost, Bencun smo pitali je li od bivšeg direktora Marija Paleke dobila službeno vozilo. Napominje kako ne zna je li ga vratio, no o tome će saznati u četvrtak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...