SKANDALOZNO Evo kakav je službeni epilog nasilja: Policajac koji je nogom udario mladića na podu – nije prekoračio ovlasti!

Danas se navršavaju točno dva mjeseca od nastanka šokantne snimke policijskog nasilja koje se dogodilo 12. studenog prošle godine u Zadru. Prilikom potrage za navijačima koji su napali delegaciju Crvene zvezde, djelatnici Policijske uprave zadarske zaustavili su više osoba, a jednu grupu mladića na Bulevaru posjeli i na pod. Te noći u 2.28 sati nastala je snimka Zadranina Davora Šišete Šiška o rijetko viđenoj brutalnosti policije prema privedenim osobama, osobito u situaciji kada su poredani po podu, bez oružja, pružanja otpora i pokušaja bijega.

Na snimci se  jasno vidi kako policajac nogom u prsa udara mladića koji sjedi na podu i hvata ga za odjeću prijeteći mu rukom iznad glave.  No, umjesto legitimiranja ili privođenja u policijsku postaju, jedan od policajaca uzeo je pravdu u svoje ruke te mladića posjednutog na pod snažno udario nogom u prsa. Možemo samo zamisliti kako boli udarac policijskom čizmom, no u PU zadarskoj procijenili su da to – nije nasilje.

Zdravom razumu teško je to prihvatiti. Naime, da je u pitanju pružanje otpora i nužna primjena sile od strane policije, naravno da to ne bi bilo ni najmanje sporno jer je i to dio teškog policijskog posla. Ali da usred noći policajac snažno udari nogom u prsa osobu koja sjedi na podu u i nije u mogućnosti pružati nikakav otpor niti to pokušava – elementarni je dokaz nasilja, suvišne upotrebe sile. U tom trenutku policajac u službenoj odori više nije policajac nego nasilnik koji fizički zlostavlja osobu koja sjedi na podu. Iz samo njemu razumljivih razloga.

Ali, evo što su nam odgovorili nakon interne istrage koja je trajala gotovo dva mjeseca i čije smo rezultate čekali jednako toliko vremena iako je riječ o video snimci u trajanju od svega 40 sekundi:

  U prethodnom odgovoru upoznati ste kako je Policijska uprava zadarska sve relevantne činjenice i okolnosti prikupljene tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja, a koje se odnose na postupanje policijskih službenika te noći, uz posebno izvješće dostavila Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, po čijem nalogu i u suradnji će se provoditi eventualne daljnje aktivnosti. Za sada provedenim mjerama i radnjama nije utvrđeno prekoračenje policijskih ovlasti tijekom postupanja policijskih službenika koji su postupali na mjestu događaja, stoji u odgovoru zadarske policije, uz napomenu kako – “nitko od sudionika događaja, neposredno nakon ili naknadno, nije samoinicijativno zatražio liječničku pomoć”.

– A liječničku pomoć koja im je ponuđena od strane policijskih službenika tijekom kriminalističkog istraživanja u nazočnosti zakonskih zastupnika su odbili, naveli su nam u PU zadarskoj.

Od Ministarstva unutarnjih poslova, pak, odgovor o ovom incidentu do danas nismo dobili iako smo upit poslali još 28. prosinca. Ostaje sada još čekati rezultate izvida Općinskog državnog odvjetništva koje nam je 20. prosinca prošle godine navelo kako su 6. prosinca zaprimili posebno izvješće PU zadarske, ali da u konkretnom predmetu nije donesena državnoodvjetnička odluka. Općinska državna odvjetnica Darija Padovan Buškulić kazala nam je da će nakon analize predmeta vidjeti je li potrebno provoditi još koje radnje te nakon toga donijeti odluku.

Kakvu poruku na kraju zadarska policija šalje odlukom po kojoj udarac, k tome osobe na podu, “nije prekoračenje policijskih ovlasti”? Znači li na kraju ovakav epilog istrage da policajci po vlastitom nahođenju mogu mlatiti koga hoće i proći bez ikakvih sankcija?

I ono najvažnije – je li načelnik PU zadarske pogledao ovu snimku? I tko je uopće taj nasilnik kojega, po svemu sudeći, štiti cijeli policijski sustav?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...