POLITIČKA NAIVA Mostov Đani Bunja sa stotinjak preferencijalnih glasova dijeli lekcije Tomisavu Karamarku s preko 43 tisuće glasova birača

Zadarska stranačka scena pamti više političkih eksperimenata, počev od izbora za mjesne odbore, do onih za lokalne i parlamentarne, međutim, svim dosadašnjim koalicijama zajednički je – potpuni fijasko.

Dogodilo se to i Zadarskom bloku koji je za kvartovske izbore 2018. okupio čak šest stranaka: Akciju mladih, Most, HSLS, HSS, MODES i  Naprijed Hrvatsku. No, osim ove, raspala se je i zadnja takva velika koalicija za lokalne izbore Srcem za Zadar, sastavljena od pet stranaka: SDP-a, Akcije mladih, HSS-a, Centra i GLAS-a. O slozi ove koalicije  najbolje govori podatak da je čelnik Akcije mladih Ante Rubeša napadnutog SDP-ovog predsjednika u Zadru Danijela Radetu ovih dana optužio da “udbaškim metodama pokušavaju prikriti činjenicu da su u dogovoru s HDZ-om blokirali nikad veći proračun”. Toliko o njihovoj slozi i oporbenoj “većini” u Gradskom vijeću.

A nisu jedini, istu su sudbinu doživjeli i drugi politički savezi sklopljeni od čak velikog broja zadarskih stranaka. Međutim, nije to rezultat HDZ-ove slabosti, već nesnalaženja i nezrelosti zadarske oporbe koja iz dosadašnjih koalicijskih pokušaja ništa nije naučila niti postigla.

Lekciju očito nije naučio ni Most koji najavljuje koaliciju s Hrvatskim suverenistima, nadobudno pozivajući i druge stranke neka im se pridruže. Tako Mostov vijećnik Đani Bunja, koji je u Županijsku skupštinu nedavno ušao tek kao zamjena dr. Radi Škarici, već postavlja uvjete strankama i političarima oko toga tko im se smije, a tko ne smije pridružiti. Bunja Most pritom predstavlja kao  moralnu vertikalu, mudro prešućujući da su na parlamentarnim izborima 2016. pogazili vlastito obećanje biračima, čak ovjereno kod javnog bilježnika, da bi kasnije ipak koalirali s vladajućim HDZ-om. Pa, podsjetimo ih na tu izjavu od 6. studenog 2015. uoči pretprošlih parlamentarnih izbora:

– Zastupnici Mosta neće pojedinačno ulaziti u razgovore niti se jednostrano prikloniti nijednoj koaliciji ili stranci pomažući im tako formirati Vladu bez jasnih reformskih uvjeta i rokova koje može postaviti samostalno Vijeće Mosta, pisalo je u izjavi Bože Petrova.

No, unatoč prijevari birača i političkoj nedosljednosti, Mostov vijećnik Đani Bunja danas o svojoj stranci govori kao o kakvoj moralnoj vertikali kojoj su građani Hrvatske najvažniji, a interesi Hrvatske na prvom mjestu. Pa tako, u naletu adrenalina o vlastitoj samovažnosti, bivšem HDZ-ovom premijeru Tomislavu Karamarku, o čijem se povratku u politiku ovih dana spekulira, poručuje  kako nema šanse za suradnju s Mostom.

A Karamarko se na to, logično, pita – tko je Bunja? Podsjećajući na sve  gluposti i bahatosti Mosta, te Bunju nazivajući “gigantom političke misli”, bivši šef HDZ-a mu odgovara:

– Oni o svemu, svačemu, svakome, samo ne o šteti koju su nanijeli državnom proračunu i svakom građaninu Hrvatske. A oni, dobro brifirani o svemu, tako vole ovu našu domovinu, poručuje Karamarko.

Kako ipak ovo ne bi ostalo na međusobnim optužbama političara, već da bismo biračima uoči izborne kampanje zorno predočili tko koliko “piza” u lokalnoj i nacionalnoj politici, stoga donosimo najosnovniju političku jednadžbu o relevantnosti ovo dvoj ljudi.    

Pa tako Državno izborno povjerenstvo kaže da je Tomislav Karamarko, kao nositelj liste na parlamentarnim izborima 2015. godine, osvojio  jedan od najboljih pojedinačnih rezultata ikad – 43.006 preferencijanih glasova birača. Đani Bunja, pak, sa svojom nezavisno listom Loza na lokalnim je izborima dobio stotinjak  glasova, a rejting je uspio spasiti  tek kad se pridružio Mostu i na njihovoj listi za zadnje lokane izbore, kao kandidat za župana, dobio 5.527 glasova ili 7,60. U cijeloj županiji!

Matematika je ovdje, dakle,  jasna, ali očito Bunji nije, pa tako ovih ovih dana u ulozi političkog autoriteta Tomislavu Karamarku s 43.006 osvojenih preferencijalnih glasova poručuje da u njihovu stranku nije dobrodošao. Kao da je Karamarko ikad rekao da dolazi u Most?

Što na kraju reći? Ova, već viđena, politička bahatost osvetila se svima koji su sa stotinjak glasova birača jurišali na saborske fotelje zaboravljajući da su u svim dosadašnjim pokušajima izgubili. Bunja nije uspio ući u Sabor, u Županijsku skupštinu ušao je kao zamjena, a dožupan je postao isključivo zbog koalicijskog dogovora njegove tadašnje stranke, HSP, s  HDZ-om.

Ali, eto, unatoč svemu, on danas dijeli moralne lekcije?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...