Nikad ne bacajte ulje iz riblje konzerve; Koriste ga čak i poznati kuhari, iz ovog razloga

Kada koristite riblje konzerve za jelo, najčešće koristite samo ribu – redovno bacate ulje i konzervu, ali imamo sjajne razloge zašto bi to trebali prestati raditi.

Ulje u kojem se čuvala riba u konzervi, bez obzira je li u pitanju maslinovo, suncokretovo ili biljno, puno je okusa. Često se u konzervu, uz ribu i ulja, dodaju komadići limuna, čili paprike, sušene rajčice i slično, što također doprinosi ukusu. Ali, sama riba pojačava ukus tog ulja, posebno ako su u pitanju inćuni, prenosi N1.

Poboljšava ukus vaših jela

Zato sljedeći put kada budete koristili riblje konzerve – sardine, tunjevinu, plodove mora ili skuše – koristite ulje u kojem je odležala riba. Ovo ulje se može koristiti za sva jela kod kojih blagi riblji kus neće “odvratiti” – od sotiranog povrća do preljeva za salatu. Riblje ulje u konzervi samo će podići ova jela na novu, višu razinu.

Također, odlična je ideja da se riblji fileti ispeku na ulju iz riblje konzerve, ili da napravite preljev za salatu. Ovim uljem možete namazati krišku kruha, tostirati, a uz dodatak rajčice, drugog povrća i/ili sira, dobit ćete genijalne bruskete.

Upotreba ribljih konzervi postala je trend posljednjih godina, a očekuje se da će se, s obzirom na visoku cijenu i inflaciju, ove godine još više rasplamsati.

Poznati kuhari kuhaju s ribljim konzervama

Od ribljih konzervi mogu se pripremiti razna maštovita jela, a koriste ih mnogi poznati kuhari.

Ulje iz konzerve tunjevine možete koristiti za prženje ribe u tavi, a možete ga dodati u razne umake i namaze poput humusa.

Riblje ulje iz konzerve može se koristiti i za pripremu jela iz woka, a u kombinaciji s paprikom ili sušenom rajčicom može biti odličan namaz ili umak za sendvič iz snova, piše Espreso.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...