NESPREMNI U KAMPANJU Blokada proračuna otkrila nesnalaženje gradske vlasti, ali i oporbe koja se potpuno pogubila

U Gradu Zadru u petak je trebala biti objavljena gradonačelnikova Odluka o financiranju nužnih rashoda i izdataka, no negdje je zapelo te je odluka prolongirana za naredne dane. Naime, zbog  najnovije blokade proračuna gradonačelnikovi suradnici moraju izraditi  tzv. tehnički proračun kojim će  predstaviti ukupne prihode Grada za prvo tromjesečje te prihode poslovanja,  ukupne rashode i ostale stavke ovog mini proračuna.

Odluka je ovo koja će gradskoj upravi pomoći da se iduće tromjesečje održi “na aparatima”, odnosno  osigura minimalno funkcioniranje gradske uprave,  plaće zaposlenicima te nužne troškove korisnika proračuna.  Uskoro ćemo saznati kakve prihode i rashode gradonačelnik Branko Dukić planira za prvo tromjesečje proračunske blokade, nakon što su  prošlogodišnji ukupni prihodi Grada za prvo tromjesečje iznosili 24.036.892,23 eura, prihodi poslovanja 23.500.299,76 eura te ukupni rashodi 24.426.520,69 eura.

Pročelnik za financije  Ivan Mijolović kaže nam kako će  Odluka o financiranju nužnih rashoda i izdataka, a koja je bila na snazi i prethodne godine u isto vrijeme, uskoro stupiti na snagu:

  Sukladno Zakonu o proračunu, u tom periodu rashodi financirani iz izvora financiranja opći prihodi i primici, doprinosi i namjenski primici, osim sredstava učešća za pomoći, sredstava učešća za zajmove i sredstava refundacija iz pomoći EU-a, planiraju se najviše do 25 posto ukupno izvršenih rashoda iz ovih izvora financiranja iz posljednjeg objavljenoga godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna, kaže Mijolović.

Podsjetimo, ista se situacija Gradu  dogodila i prošle godine kada je proračun također bio blokiran, a Dukić 12. siječnja donio svoju prvu Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka. S obzirom da su tada svi razvojni projekti stali, nitko nije mogao vjerovati da bi se ova situacija mogla ponoviti te Grad još jednom krenuti u višemjesečno stagniranje u kojemu nema ničeg razvojnog, već puko održavanje gradske administracije.

No, godinu dana kasnije dogodila se ista stvar – Dukić je donio odluko o nužnim rashodima, čekajući neki mig iz oporbe o sazivanju sjednice i konačnom izglasavanju proračuna. Što ova situacija znači za zadarski HDZ, ali i oporbu pred sam početak izborne kampanje?

Ne zaboravimo jednu  važnu  stvar – gradonačelnik je prošle godine tehnički proračun morao produljiti još jednom odlukom od 31. ožujka za naredno tromjesečje s obzirom da se s oporbom ni narednih mjeseci nisu mogli usaglasiti oko nezakonitih amandmana. Proračun je na kraju  izglasan tek u svibnju kada su  deblokirani i svi  projekti stopirani zbog neizglasavanja najvažnijeg pravnog akta Grada.

Međutim, koliko god se  tješili kako će još jedan pad proračuna biračima pokazati svu nezrelost oporbe za preuzimanje bilo kakve ozbiljnije uloge u Gradu, a kamoli njegovo vođenje,  HDZ-u ova situacija ipak ne ide na ruku. Evo zašto.

Osim što su im zatvorene sve financijske “špine”, činjenica da u kampanju ulaze s već drugom blokadom proračuna velik je minus u očima građana. Odgovornost je najviše na HDZ-u i gradskoj izvršnoj vlasti, što priznaje i sam gradonačelnik u najnovijem priopćenju građanima u kojemu kaže: “Imam punu odgovornost za donošenje proračuna koji je najvažniji za razvoj Zadra”.

Pokušavajući sanirati štetu nastalu padom proračuna, Dukić tako  javnosti  poručuje da je  “očito kako s ovim ljudima to nije moguće”, prozivajući nezavisnog Enija Meštrovića da se “neodgovorno i s figom u džepu nije pojavio na sjednici Vijeća”.

Naime, Dukić u zadnjem  priopćenju i sam priznaje kako mu je, kao  gradonačelniku Zadra, cilj bio “svoju zadnju godinu mandata ući konstruktivno sa stabilnim i razvojnim proračunom”. No, kako sada stvari stoje, mandat će mu završiti bez ovog strateški važnog cilja i za njega, stranku i grad.

Što je sve ovo vrijeme sa zadarskom oporbom? Dok HDZ do izbora pukušava pokrpati  rejting, umjesto da to iskoristi, oporba je na gradskom proračunu raskrinkala – samu sebe. Više ne znaju što žele, pa sada jesu za ovaj amandman, pa nisu, malo bi došli na sjednice Gradskog vijeća, malo ne bi, gubeći tako svoju  autentičnost. Časte se i uvredama kakvih je više teško čuti i na ulici, a najgore među njima je iznošenje povjerljivih detalja sa sastanaka iz vremena kada su bili u ljubavi i slozi.

No, ovakvim ponašanjem biračima samo šalju poruku kako ni sami  ne znaju što hoće te da su sami sebi puno važniji od građana koji su ih birali. SDP je pritom jedna od rijetkih stranaka čiji je predsjednik gradske organizacije, Daniel Radeta, zadržao džentlmensko ponašanje, čak i u situaciji u kojoj mu Akcija mladih zamjera prijavu prijetnji upućenih mu dok je bio u šetnji s kćerkicom.

U svakom slučaju, i zadarski HDZ i oporba u super izbornu godinu  ulaze nikad slabiji, u očima birača  neuvjerljivi i  sasvim pogubljeni. No, najveću štetu ipak će izvući oporbene stranke koje su najviše i obećavale, predstavljajući na lokalnim izborima pravo iznenađenje (neki su čak iznosili komične socrealističke parole kako će danom izbora građani ostvariti slobodu), da bi na kraju sebi samima postale najveći neprijatelj. Performansi i  napuštanja sjednica u tehnici  neshvaćenog junaka kojeg redari moraju odvoditi davno su prevaziđeni i u domaćoj i u svjetskoj politici, naprotiv u javnosti samo  izazivaju odbojnost.

Uz ovakvu oporbu, ukoliko nešto hitno ne promijene, i oslabljenom HDZ-u neće biti teško pobijediti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...