Musk objavio: “Ugradili smo čip u mozak čovjeka”

Elon Musk kaže da je njegova tvrtka Neuralink prvi put uspješno ugradila jedan od svojih bežičnih čipova u mozak čovjeka.

Cilj tvrtke je povezati ljudski mozak s računalima i pomoći u rješavanju složenih neuroloških stanja. Brojne konkurentske tvrtke već su ugradile slične uređaje, piše BBC.

Muskovoj tvrtki FDA je u svibnju dala dopuštenje za testiranje čipa na ljudima, što je bila prekretnica. Time je dano zeleno svjetlo za početak šestogodišnje studije. Pacijentima koji će sudjelovati u studiji čip će biti kirurški postavljen u dio mozga koji kontrolira namjeru kretanja. Čip, koji će instalirati robot, zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da se “omogući ljudima da kontroliraju kursor ili tipkovnicu računala samo koristeći svoje misli”, tvrde iz Neuralinka.

Musk je na X-u objavio da će se prvi proizvod Neuralinka zvati Telepathy.

Neuralink, sa sjedištima u području zaljeva San Francisco i Austinu u Teksasu, posljednjih je godina provodio testove na životinjama, tražeći istodobno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak kliničkih ispitivanja na ljudima. “Želimo biti izuzetno oprezni i sigurni da će dobro raditi prije nego što uređaj stavimo u čovjeka”, rekao je Musk ranije.

Prve dvije ljudske primjene uređaja Neuralinka na koje ciljaju bit će vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu činiti, rekao je Musk. “Čak i ako netko nikada nije vidio, ako je rođen slijep, vjerujemo da još uvijek možemo vratiti vid”, rekao je, a prenosi N1. 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...