FOTO Počeli radovi na partnernom uređenju rive; Dobit ćemo biciklističko-pješačke staze, nove cvjetnjake…

Nakon uređenja same rive, krenuli su i radovi na parternom uređenju koje je danas obišao zadarski gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima.

– Nakon obnovljene rive, koja je veličanstveno obnovljena, sada je na redu došlo i hortikulturno uređenje ovog dijela rive. Svi znamo koliko smo osjetljivi na zelenilo, pogotovo ovog dijela, i vjerujemo da će se radovi u roku završiti, kako mi kažu, do svibnja prije turističke sezone. Vjerujemo da će svi građani grada Zadra biti zadovoljni i da ću ja biti zadovoljan, kratko je kazao na početku obilaska.

O samim radovima govorio je Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra:

– Radovi su započeli prije nove godine, imali smo malu pauzu kao i svi građevinski radovi koji se zaustavljaju između Božića i Tri kralja. Ono što je važno naglasiti da je ovaj projekt i sufinanciran europskim sredstvima. Milijun i 80 tisuća eura je vrijednost projekta plus PDV i zajedno s nadzorom, voditeljem gradilišta i ostalim troškovima koji su potrebni za realizaciju ovog projekta. Projekt ide zadanom dinamikom, uredit će se hortikulturni dio van lučkog područja, dakle, van područja koji je već sad dovršen i sređen. Svaki dio zelene površine dobit će novo navodnjavanje, novi rubnjaci, biciklističko-pješačke staze. Mi smo u ovom trenutku zajedno s konzervatorima napravili nekoliko podloga i uskoro će biti odabrana i definirana završna podloga kako će izgledati same staze. Cilj nam je na ovom dijelu uz obnovljeni obalni zid i opločenje same rive, rekonstruirati nogostup i cijelu zelenu površinu u dužini 950 metara zajedno s konzervatorima, zajedno s Društvom arhitekata koje je također sudjelovalo u kreaciji, odnosno rekonstrukciji ovog dijela rive. Dobit ćemo jedan novoobnovljeni i uređeni zeleni pojas, naglasio je.

Osim toga, završetkom ovih radova, Poluotok će dobiti “zeleni prsten” koji se spaja s Murajem.

Direktor tvrtke Nasadi, Josip Krnčević ovom je prigodom istaknuo:

– Dobivamo jednu cjelogodišnju zelenu površinu u gradu Zadru jer svi znamo da je prije ovog uređenja naša riva bila suha kao da ste na pijesku, a ne na nekim travnatim površinama. Najveća novina u svemu ovom je da imamo navodnjavanje svih zelenih površina zajedno sa svim cvjetnim gredicama isto ako što smo imali na Muraju koji je nedavno obnovljen. To su najnoviji sustavi navodnjavanja koji u jednu ruku i štede vodu. Nasadi u zadnje tri godine, prije nego što je došla najava za novim uređenjem, svaku godinu sadi određen broj novih stabala. Ako ste primijetili, cijelom dužinom od 950 metara rive je ona praktički hortikulturno obnovljena uz sadašnja stabla. Nadam se nakon obrubljivanja zelenih površina da će naši inženjeri hortikulture još dodatno urediti cvjetnih gredica i mislimo da će riva zaista predivno izgledati nakon tog “faceliftinga”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...