BOJKOTIRAJU SJEDNICE VIJEĆA Domovinski pokret od Dukića traži da građanima obrazloži stvarnu namjenu Centra za mlade

Domovinski pokret bojkotirat će proračunske  sjednice Gradskog vijeća  dok Grad Zadar javnosti ne obrazloži stvarnu namjenu Centra za  umjetnost, kulturu i mlade u Zadru, poznatiji kao Centar za mlade.

Predsjednik županijske organizacije DP-a i gradski vijećnik, Damir Biloglav, kaže kako je, pažljivo prateći realizaciju ovog projekta, uvidio da Centar nije osnovan zbog  mladih kojima će se omogućiti kreativno ispunjavanje slobodnog vremena, već je Grad krenuo u sasvim krivom smjeru otvarajući ustanovu za tek manji dio mladih, uglavnom s alternativne scene.

Biloglav stoga nije došao niti na izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj se odlučivalo o proračunu jer, kako kaže, “nije htio sudjelovati u tom cirkusu”.

– Ovo što se sada radi vrlo je neozbiljno od gradonačelnika i njegovih suradnika, a riječ je o kombinaciji bahatosti i neodgovornosti. Ekipa na čelu  s gradonačelnikom nije dorasla funkciji koju obnašaju jer Zadar je velik grad i potrebna je ozbiljnija ekipa koja će raditi u interesu građana, što sada nije slučaj.  Gradonačelniku sam stoga poručio da je moj uvjet daljnjih pregovora neka iznova razmotre pravi smisao i namjenu Centra za mlade. Jer Zadar na ovakvu ustanovu čeka već 20 godina i u njega su utrošeni ogromni novci, ističe Biloglav, pojašnjavajući kako se u međuvremenu ovaj projekt pretvorio u nešto sasvim drugo.

– Zahvaljujući pročelnici za kulturu Dini Bušić, na kraju smo dobili ustanovu koja nema nikakve veze s Centrom za mlade i neće biti ustanova posvećena mladima i njihovim problemima, već nekakva ustanova za modernu umjetnost i kulturu u kojoj će mladi biti na zadnjem mjestu. U Centru će biti svih prije nego onih kojima je Centar namijenjen, a to su mladi. To sam poručio gradonačelnku, naglašavajući kako, bez rješavanja stvarne namjene Centra, nema šanse da ja dignem ruku za proračun. Nemam apsolutno ništa protiv Centra koji će se baviti nezavisnom kulturnom scenom, ali osnujmo onda još jedan, stvarni Centar za mlade, kako su nam to i prikazali na početku ovog projekta, kaže DP-ov vijećnik.

Biloglav upozorava kako je Grad “obmanuo javnost jer će Zadar na kraju dobiti alternativnu ustanovu za mali broj ljudi”, čime je u potpunosti izgubljen smisao projekta za koji je Europska unija dala velik novac.

– U Zadru itekako ima vrlo vrijednih udruga i mladih umjetnika koji zaslužuju svaku podršku. Međutim, kako je moguće da gradonačelnik ne razumije da je Centar za mlade nešto sasvim drugo? Pa, pogledajte samo što se događa s mladima, ja stalno upozoravam kako su upravo oni i djeca najgore prošli u pandemiji korone i mjerama koje su im nametnute i za koje se i danas govori da su bile potpuno beskorisne.   Ne govorim vam ovo napamet,  dapače, kao liječnik obiteljske medicine susrećem se s enormnim porastom mentalnih oboljenja u mladih, osobito depresije. Boli me srce kada mi dolazi toliko mladih s raznim problemima psihičke naravi, a da ne govorim o tome koliko nam je djece ove godine ostalo neupisamo u prvi razred jer nisu prošli test, njih čak 660 u Hrvatskoj nije krenulo u školu, upozorava Biloglav, napominjući kako bi takvoj djeci i mladima trebalo omogućiti socijalizaciju i napredak upravo kroz ovakve centre za mlade kakvog je dobio Zadar.

– Umjesto toga, odnsono cilja da se kao društvo bavimo problemima te djece i mladih, mi idemo otvoriti neki centar za alternativnu scenu koju neće biti ni od kakve koristi za većinu mladih koji se u njemu žele družiti i biti kreativni. Žao mi je što gradonačelnik to ne vidi, ali to je pravac kojega je zacrtala pročelnica Bušić. Vjerujte mi, nadam se da će me vrijeme demantirati, ali bojim se da će Centar za mlade ipak biti za svih, samo ne za mlade koji ga i najviše trebaju, poručuje na kraju Biloglav.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...