“BIJELI ŠTRAJK” Na Općinskom sudu u Zadru velika većina rasprava odgođena

“Bijeli štrajk”, odnosno mjera upozorenja, na snazi je od ponedjeljak, a iz Udruge hrvatskih sudaca zadovoljni su velikim odazivom sudaca.

Kako je rekla Vesna Horvath iz Udruge, odazvalo ih se “preko 80 posto, u nekim dijelovima Hrvatske 90 posto. Sto posto je u Dubrovniku na svim sudovima, 95 posto u Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Puli. Isto tako i u zagrebačkom krugu, Karlovac i Zagreb preko 95 posto”.

Na Općinskom sudu u Zadru ne vodi se nekakva specijalna evidencija sudaca koji su u tom “bijelom štrajku”, saznajemo od glasnogovornika, suca Josipa Duševića.

– Ono što sam pogledao u spis na kraju dana, velika većina tih rasprava je odgođena, ono što sam mogao vidjeti kroz e-spis. Govorimo o sucima, ne o savjetnicima jer oni nisu u štrajku, oni imaju rasprave. Pretpostavljam da je i danas na tom tragu, a na hodnicima baš nije gužva. Mislim da je to u skladu s prijašnjim objavama Udruge hrvatskih sudaca, kazao nam je to Dušević.

– Iz mog iskustva, ja sam uglavnom pomaknuo rasprave za oko mjesec dana, negdje možda i mjesec i pol. Ja bih možda imao termin već za 20 dana, računajući od današnjeg dana, ali moraju biti zadovoljene odredbe o dostavi. Odvjetnik može primiti tek 15. dan, pa mu mora ostati još osam dana do ročišta tako da mi moramo zadovoljiti te zakonske odredbe o dostavi. Ja se nadam da će se i prije vremena okončati, mišljenja je glasnogovornik ovog zadarskog suda.

No, hoće li uistinu doći do ranijeg prekida “bijelog štrajka” od najavljenog roka, a to je do petak, 2. veljače, ostaje vidjeti.

– U sljedeća se dva tjedna, do petka 2. veljače, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. Za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme. Mjere će se prekinuti i ranije, dođe li do ponude izvršne vlasti kojom bi se ispunilo obećanje iz svibnja 2023. – izrada jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda. Riječ je o jednakim zahtjevima koji su izneseni i prihvaćeni u svibnju 2023., te je obećano da će se implementirati do kraja te godine, što se nije dogodilo, navode iz Udruge hrvatskih sudaca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...