ZADARSKI TANAC Spletom pjesama i plesova otoka Silbe i Međimurja oduševili Zadrane; Boris Dizdar: Ovo je naš dar i zahvala gradu

Dva dana prije paljenja treće adventske svijeće u večernjim satima 15. prosinca 2023. KUD Zadarski tanac organizirao je događaj osobito interesantan ljubiteljima folklora, običaja i tradicije. Tijekom čarobnog adventa u Zadru, za kulisu ovogodišnjeg božićnog koncerta odabrana je Polivalentna dvorana Providurove palače.

Zadrani su mogli uživati u bogatom programu koji su uz domaćina obogatili i gosti: Mandolinski sastav “Moba” uz voditelja Ivicu Kindu, Ansambl Ars Cantabile pod umjetničkim vodstvom Nade Smoljan, KUD “Koledišće” Jezera uz stručno vodstvo Nenada Milina, KUU “Mosor” Gat pod umjetničkom palicom Tomislava Jerčića te Ženska klapa Dalmatika. Program su činile glazbene i plesne tradicije  iz različitih dijelova Republike Hrvatske od Zadra pa sve do Međimurja.

Na kulturnoj sceni grada Zadra, Kulturno-umjetničko društvo Zadarski tanac prisutno je gotovo cijelo desetljeće. Prvi nastup upriličili su 24. studenoga 2014.  godine, u čast Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, a od 2017. godine društvo svake godine organizira cjelovečernji, božićni koncert pod nazivom “Gradu za dar”.

Koncert “Gradu za dar” je, na određeni način, zahvala gradu i svima koji nas podržavaju u našem radu! – riječi su Borisa Dizdara, predsjednika KUD-a Zadarski tanac.

KUD Zadarski tanac danas posjeduje vrijednu zbirku narodnih nošnji koja se svake godine povećava zahvaljujući viziji, entuzijazmu i marljivim rukama neumorne članice društva, Zdenke Mrčele. Ona u suradnji s Etnološkim odjelom Narodnog muzeja u Zadru, ustrajno i sustavno istražuje i svakodnevno izrađuje narodne nošnje. Rad gospođe Zdenke i njezina ljubav prema nošnji i vezu poticaj su aktivnim članovima društva koji uz nju sudjeluju u projektima revitalizacije narodne baštine.

Domaćini su božićni koncert otvorili na najljepši mogući način, odjeveni u dvije različite nošnje grada Zadra, jedna predstavlja svečanu zadarsku pučku nošnju, koju je društvo rekonstruiralo 2015. godine po primjerku obitelji Brkan iz sredine 19. stoljeća, a drugi set nošnji pučke su narodne nošnje rekonstruirane po uzoru na akvarele Nikole Arsenovića i prikazuju raniju povijest Grada, a koje su ove godine nadopunjene ženskim oglavljima. Za početak su raspjevani članovi KUD-a Zadarski tanac, punog srca i duše,  uz voditeljstvo članice Društva Matee Sikirić, zapjevali pozdravnu pjesmu “Dobar večer dobri ljudi” i zaplesali „Zadarski tanac“ uz pjesmu „Lipšega tanca ne viđoh“. Tijekom koncerta domaćini su se predstavili i silbenskim plesovima, starim splitskim plesovima, a za sam kraj su, odjeveni u međimurske narodne nošnje iz vlastite „radionice nošnji“, premijerno izveli splet pjesama i plesova iz Međimurja.

Nakon dvosatnog programa zaorio se snažan pljesak u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u Zadru. Ovom prigodom dodijeljena su priznanja i zahvalnice sponzorima koji podupiru rad Društva: Gradu Zadru,  Marasci d.d, Muzeju antičkog stakla, Kneževoj palači, Providurovoj palači i Lukreciji, obrtu za krojenje i šivanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...