ŠTO JE SA STRATEGIJOM? Bunja: “Danas je jako popularno govoriti o održivom turizmu, a od njega u našoj županiji trenutačno nema ništa”

Na jučerašnjoj Županijskoj skupštini vijećnik i bivši dožupan Đani Bunja osvrnuo se na postupak izrade novog turističkog strateškog dokumenta koji je ponovno povjeren istim izrađivačima. Citirajući viziju koja glasi: “Zadarska županija je u 2023. godini globalno prepoznatljiva turistička destinacija koja posluje u većem dijelu godine i time osigurava dugoročnu profitablnost i održivost turizma u interesu svih uključenih subjekata osobito lokalnog stanovništva”, Bunju je zanimalo u kojoj je mjeri ta ista vizija za prethodno desetogodišnje razdoblje i ostvarena. Naime, nekoliko je stavki koje on smatra spornima.

– Smatram da baš nikome nije sporno da naša županija nije destinacija cjelogodišnjeg turizma već da je glavno obilježje njezinog turističkog prometa sezonalnost. To da nismo destinacija održivog nego upravo baš egzemplar masovnog turizma isto tako smatram nespornim. Razlog za to je što se nama turizam događa. To što naša županija ima od turizma na niti jedan način nije rezultat provođenja principijelne turističke politike, a osobito ne proizlazi iz činjenice što postoji nekakva strategija razvoja turizma. Kada turizam počne smetati lokalnoj zajednici, u smislu da se njeni stanovnici počinju sve više osjećati neugodno za vrijeme turističke sezone, to je pokazatelj da treba mijenjati smjer u kojem se on razvija te se usredotočiti na održivi turizam. Danas je jako popularno govoriti o održivom turizmu, a od njega, unatoč svemu, u našoj županiji trenutačno nema ništa. U tom bi kontekstu možda bilo simpatično baviti se omiljenim, ne samo ljetnim hobijem u Hrvata, a to je prebrojavanje turista čemu smo svjedočili na posljednjoj Županijskoj skupštini, kazao je Bunja upozorivši kako bi fascinacija brojanjem turista i ostvarenih turističkih rekorda mogla biti opasna kako za hrvatski turizam tako i za onaj u Zadarskoj županiji.

– Gotovo sve što je planirano u strategiji 2013.-2023. je odrađeno. Nije ostvareno u segmentu zdravstvenog turizma i izrade golf terena. To sve skupa ćemo još vidjeti. Mi smo sada potpisali ugovor sa Sveučilištem u Zadru. Oni će odraditi neke istraživačke radove koji će nam biti potrebni kao inputi za izradu nove strategije. Procjenjujemo da ćemo potrošiti oko 80.000 eura na tu novu strategiju, bit će javna nabava i najbolji ponuditelj će dobiti posao. Naša misija je da želimo znati gdje smo sada i kamo želimo biti u sljedećih deset godina, kazao je zamjenik župana Šime Vicković.

Nastavno na prošlo pitanje, a u okviru nove turističke strategije Bunja je pomalo sarkastično prokomentirao prijedlog izrađivača strategije o uvođenju službe turističke policije Zadarske županije.

– Nije teško zamisliti da bi hrabri županijski turistički policijski službenici bili opremljeni kacigama i u kratkim hlačicama “pendrčili” nestašne turiste, i ne samo njih nego i turističke djelatnike kada bi bili zatečeni u kršenju odredbi nove strategije razvoja turizma Zadarske županije, kazao je Bunja upitavši Vickovića za mišljenje o ovom, dodao je, nadasve jedinstvenom prijedlogu koji je iznesen u javnom prostoru.

Prijedlog je to, kazao je Vicković, koji će biti prihvaćen potkrepljujući odgovor s primjerom Općine Vir koja već godinama bilježi izvrsne rezultate na ovom polju. Naime, zahvaljujući turističkim redarima, kazao je, općina Vir uspješno kontrolira kretanja na svom području unutar turističke sezone.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...