KLANJAM SE… Zaborav kulture očima Sanje Knežević: naši su zakoni izjednačili pjesništvo Tina Ujevića i Vesne Parun s pjesmama zabavne glazbe

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili.

Duboko se klanjam našoj zadarskoj znanstvenici međunarodnog ugleda, književnici i pjesnikinji prof.dr.sc. Sanji Knežević i doista je volim. Ne oduševljava me samo njezino emeritusko znanje, već i poštenje i otvorenost u nastupima. Ona u javnosti iznosi sve što misli, ni pred kim se ne ustručava i ne povlači, nikome ne podilazi i nikoga se ne boji, a sve ono čime nastupa čvrsto argumentira. Ona uzdignute glave ide svojim putem. Jedan od mnogih dokaza njezina stava i poštenja, tipičan primjer zapravo, njezin je intervju prigodom objavljene joj monografije “Golubica iz crnog maslinika: studije o književnom djelu Vesne Parun”, u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade i Sveučilišta u Zadru (2022.). Evo karakterističnog isječka iz tog poduljeg intervjua:

„Hrvatska kultura mogla bi patentirati zaborav baštine, kulture, umjetnosti i značajnih ljudi kao vrhunski izvozni proizvod. Pa koga mi to volimo i cijenimo?! Ne postoji, čini mi se, oholije kulture sklonije zaboravu i nebrizi od one koja je ni kriva ni dužna zabaštinila Marulića. Govore u prilog tome i zakonska rješenja koja su zakonom o autorskim pravima izjednačila pjesništvo Tina Ujevića i Vesne Parun s pjesmama popularne zabavne glazbe…“.

Čitajte Sanju Knežević i slušajte njezina izlaganja. Uživat ćete i obogatiti se mnogim novim spoznajama, kakve su danas rijetkost.

Zdravi i zadovoljni bili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...