IMA I RECEPT Jeste li znali da je car Franjo Josip u Benkovcu jeo sladoled? Dobar turistički brand, zar ne!?
Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili.
Kad bi vam netko tvrdio kako je austrougarski car Franjo Josip (Franz Josef) u našem Benkovcu (postoji jedan Benkovac i u unutrašnjosti) jeo sladoled, pomislili biste kako se šali ili kako je “prošvikao”. Jer, rekli bi, ma kakav sladoled u Benkovcu u to doba i još k tome kako ga je lizao nitko drugi negoli Franjo Josip!? No, istina je, jer u obilasku po Dalmaciji car je svratio i u Benkovac i doista je u njemu, bilo je ljeto i velika vrućina, jeo sladoled, ili neku preteču današnjeg sladoleda.
Benkovačko područje godinama brzo i lijepo napreduje i u turističkoj ponudi. Ne samo zbog povijesne Asserije (prastaroga grada i zajednice čiji su ostatci u blizini grada) i Kaštela. Stoga ne bi bilo zgorega u turističku ponudu uključiti i benkovački
sladoled kojeg je jeo Franjo Josip. Bila bi to svojevrsna atrakcija i sigurno bi mnogi znatiželjnici u Benkovac nahrupili, kako bi i oni kušali tu povijesnu deliciju. Pravi marketinški znalci mogli bi tu činjenicu itekako brendirati. Posjedujem recept za pravljenje toga sladoleda, ali neću s njim u javnost, jer ne bi bilo korektno prema benkovačkim turističkim djelatnicima. Red je da ga oni prvi objave. Što recept sadrži, ako ste nestrpljivi i želite čim prije saznati, obratite se poznatom zadarskom novinaru,
veteranu Iliji Krneti, koji je svojedobno o tome pisao kao i o drugim zanimljivostima s benkovačkog područja. I što je od osobite važnosti, zna se da je Franjo Josip u tome benkovačkom sladoledu uživao i dobro se rashladio. Njemu hvala, a Iliji Krneti još i više, što nas je s time upoznao.
Zdravi i zadovoljni bili.