GASTRO VEČER U THE BOTANISTU Sljubljivanje vina i jela od bundeve

Sljubljivanje hrane i vina nikad nije do kraja egzaktno, posebice u ovom vremenima kad se jelovnici, kao i životne navike, mijenjaju. Stoga je uvijek dobro doživjeti novo iskustvo spajanja hrane i vina i saznati nešto novo. Takva prilika bila je u subotu u restoranu The Botanist gdje je održana radionica upravo s temom uparivanja vina s jelima pripravljenima od bundeve.
Jela je pripremila chefica restorana Dina Baranji, a vina su iz Vinarije Trs. No, ovaj “wine tasting” ipak je bio nešto drugačiji nego oni na koje smo navikli.
– Večeras smo odlučili sljubiti bundevu, odnosno tikvu, jer je sezonalna namirnica pa nekako prigodno za ovako ledenije vrijeme da imamo takvu namirnicu s jačim karakterom. Odlučili smo je sljubiti s vinima vinarije Trs, a to su vrhunska vina s jedne mikrolokacije koja je među najboljima u Hrvatskoj pogodna zbog položaja u odnosu na sunce. Sva jela su stopostotno veganska. Inače, sljubljivanja vina se rade na način da se napravi hrana i plan kako će se jela raditi i onda se vino sljubljuje s time. Međutim, mi smo večera odlučili okrenuti cijelu tu priču i umjesto da vinski znalci sljubljivaju vina s hranom, večeras će to raditi naši gosti, odnosno ispred svakog gosta bit će tri čase i radi se “blind tasting” i neće znati što piju i odlučivat će koje im je najbolje. Onda ćemo, većinom glasova, odlučiti što je najbolje sljubiti s našim jelima. Imat ćemo anketu i malo smo okrenuli priču da vinski znalci uvijek ne govore nego da vidimo malo što je ljudima dobro. Naši ljudi će sami moći odlučiti što im je najbolje, rekao nam je na početku večeri Duje Stanišić, jedan od vlasnika ovog veganskog restorana.
Kako je tema večeri bila bundeva, tako su pripremljeni i sljedovi hrane.
– Za početak ćemo gostima dati amuse bouche, mali zalogajčić od naše chefice Dine čisto da zaželimo dobrodošlicu. To je jedan složenac od rotkvice, rajčice, kumkvata. Bit će hokaido tikva pržena u kaduljinom listu i bit će krema do bundeve s tartufom na tortilji. Nakon toga idemo na predjelo. Radili smo confit od tikve, na njemu će biti kus kus i gore pire od kestene koji je isto sezonska namirnica. Za glavno jelo punimo male tikve s pripravkom od veganskog mesa, riže, špinata i svježeg timijana. Za desert imamo klasičnu savijaču od bundeve, najavio je Duje.
Svi posjetiteljima ove gastro večeri poslužena su tri vina, jedno crno i dva bijela, za koja su mogli sami odlučiti koje im najviše odgovara uz jelo koje trenutno jedu.
Ovakav “blind tasting” zapravo nije klasičan način prezentacije vine gdje stručnjaci govore o svakom i to je bila posjetiteljima vrlo zanimljiva ideja.
– Ovakve su radionice jedno novo iskustvo i da se nauči više o vinu i i sparivanju, ali i da mi naučimo da nije sve onako kao piše, da se ukusi mogu razlikovati i da se mogu, ajmo reći, raditi neke iznimke u vezi sparivanja. Na ovakvim radionicama se u nekoj određenoj granici može naučiti o vinu, o tom sljubljivanju, što paše s čime, o temperaturama kao i to je li to suho, polusuho, poluslatko, rekla nam je Tea Kutleša, enolog iz Vinarije Trs.
Ova gastronomska večer jedan je u nizu događanja koje u The Botanistu planiraju kroz naredno razdoblje, najavio nam je Stanišić.
– Htjeli smo ovu zimu održati neke radionice koje će biti zanimljive ljudima i kojih nema u Zadru i definitivno ih nedostaje u Zadru. Plan nam je etablirati se na toj sceni zdrave prehrane. Botanist veganski restorana automatski asocira na nešto što je zdravo po samo odlučili poraditi na sebi, na našem restoranu, na našem meniju, prilagoditi ga ljudima koji žele jesti zdravo. Nema ništa vrjednije od našeg zdravlja i s ciljem da živimo zdravo smo odlučili prilagoditi meni, održati radionice, naučiti ljude. Isto tako, u znanje se najviše isplati investirati, tako da ćemo kroz naše radionice probati naučiti ljudi kako da žive zdravo. Imali smo Natašu Rajčević koja nam je radila veganska jela, imali smo antiinflamatornu prehranu koja je jako bitna koji su izloženi ekstremnim sportovima, nastavljamo dalje s crtanjem vinom, vinskim večerima, s još veganskih radionica i nadamo se da će to ljudi prepoznati, kazao je.
Jedna će radionica, između ostalih, biti posvećena i slatkim jelima.
– Marina Brekalo će nam doći u goste i objasniti kako napraviti sirove kolače, kolači koji se peku, veganske. To su jako zdrave slastice i umjesto fritula i kroštula koje su tradicija i koje nek nam ostanu na stolu, ali neka se nađe i nešto zdravo, pogotovo za nas malo deblje ljude da imamo opciju pojesti nešto slatko. A i da ne mora biti korizma prije korizme, hahahahha, najavio je.
Inače, The Botanist se kao veganski restoran etablirao među građanima, a posebno među stranim gostima koji dolaze u naš grad.
– Sve više ljudi brine o sebi tako da samim time jasno mi je zašto ljudi biraju nas. Ali isto mi je malo iznenađenje jer sam mislio da je Zadar malo zadrtiji, ali stvarno nije. Ima ljudi vole našu hranu i koji paze na ono što jedu.
Strancima je, pak, to normalno da u nekom gradu postoji veganski restoran.
– I meni je tri godine koje sam proveo u Beču bilo normalno da svaki restoran ima odličnu vegansku ponudu i da ima puno veganskih restorana. Strancima je normalno, ali isto se iznenade kad probaju našu hranu jer je na višem nivou nego kod njih, zaključio je Stanišić.