FOTO Britanka Gillie Sutherland učila Zadranke i Zadrane o anti-inflamatornoj prehrani: “Jedite hranu koju nije napravio čovjek”
Koliko znate o anti-inflamatornoj prehrani? Možda ste jednom negdje nešto čuli ili površno pročitali i to je to. No, ova vrsta prehrane postala je zapravo vrlo popularna među ljudima koji se bore s nekim kroničnim ili teškim bolestima i zapravo sad više nije samo dijeta već i stil života. Mnogima je ona promijenila život na bolje, ali i pomogla u borbi s opakim bolestima.
Upravo s ciljem kako bi Zadrankama i Zadranima približili ovu vrstu prehrane, u restoranu The Botanist u utorak je održana vrlo zanimljiva radionica pod nazivom “Hrana kao lijek” koju je vodila Britanka sa zadarskom adresom Gillie Sutherland, wellness ekspert i nutricionist.
Na ovoj edukativnoj radionici, koja je bila popunjena do zadnjeg mjesta, pokazala je kako primijeniti principe protuupalne dijete, te dala stvarni primjer obroka u kojem možete uživati, a koji je savršeno izbalansiran prema potrebama organizma u ovom trenutku godine.
Gillie je u Hrvatsku stigla prije skoro četiri godine, došla je raditi i odmah se zaljubila u ovaj kraj zbog prirode, ali i mediteranskog životnog stila i prehrane i kaže da joj je to bila najbolja odluka života.
– To je, dakle, o tome kako jedemo i što jedemo s ciljem da bi koristilo tijelu u zdravstvenom smislu. Ovaj događaj danas je o anti-inflamatornoj prehrani zato što su, naravno, kronične upale uzrok brojnih bolesti i jedući pravu hranu, zajedno s drugim strategijama i promjenama životnog stila, možemo zapravo smanjiti upalu kao i prevenirati da se uopće pojavi pokazujući ljudima jednostavne načine kako prilagoditi to što jedu, kako jedu i žive kako bi očuvali snagu, posebice sad tijekom zime. Postoji jako puno različitih prehrana, no ono što volim kod ove je što je vezana uz onu koja se pokazala najučinkovitijom, a to je mediteranska prehrana, što mnogi od nas imaju ovdje u Hrvatskoj. Ima i drugih, a ova se smatra kao jedna od najučinkovitijih i najkorisnijih, rekla nam je.
Anti-inflamatorna prehrana ima jedno i jedino pravilo, a to je – jedite pravu hranu.
– Prava hrana koju nije napravio čovjek, hrana koja je najbliža prirodi, na kojoj je jako malo rađeno, onako kako su jele naše bake, da je jako malo procesuirana i modificirana i to je moja najvažnija napomena, naglasila je.
I jelovnik koji je poslužen na radionici bio je upravo tako koncipiran, a osmislila ga je Dina Baranji, chef restorana The Botanist.
– Počinjemo s juhom, a ono što je najzanimljivije je glavno jelo kojeg zovemo Rainbow Budha Bowl jer jedan od koncepata anti-inflamatorne prehrane da trebamo jesti dugu. Primjerice, imamo tri različita povrća različitih boja. Stvorili smo dugu i to je zapravo jedna od tajni da priroda ima sve što nam treba tijelu, ali moramo to kombinirati i zbog toga je chef Dina spojila sve u jednu zdjelu. Možete promijeniti različite tipove hrane, ali budete sigurni da imate sve boje u unutra, naglašava Gillie.
Priznaje kako je velika razlika u životu u Velikoj Britaniji i u Hrvatsko, a sve se svede u jednu riječ “polako” koju je i istetovirala na svojoj ruci kako bi se uvijek mogla podsjetiti da “stane malo na loptu”.
– To je za mene zasigurno bila najvažnija lekcija o zdravlju. Bila sam u wellness biznisu 30 godina i ovo mi je bila najvažnija lekcija – da usporim. Bitno je i ne samo što se jede nego i kako, odnosno da se jede polako, razmišljati o tome kako hrana utječe na vaše tijelo i biti zahvalan za hranu koju imaš na tanjuru, jedna je od lekcija koje smo saznali na ovoj radionici.
– Moj koncept je 80/20 posto. Najopasnija hrana je šećer, ali to ne znači da moramo prekrižiti alkohol. Zapravo, crno vino je preporučeno, jedna do dvije čaše dnevno. No, radije neka to bude održivo kao životni stil nego biti na dijeti, stoga preporučujem da 80 posto vodite računa o sebi svjesni svojih izbora, a 20 posto se brine samo o sebi. Tako da možemo varati, zapravo, hahahhahaha.
Da ne biste slučajno posumnjali kako će vas anti-inflamatorna prehrana lišiti omiljenog slatkog, Gillie nas uvjerava kako nema straha. Kuharica i chef restoran The Botanist Dina za ovu je priliku složila iznimno ukusan desert koji se ne peče, a koji će zadovoljiti ukuse i najokorjelijeg protivnika.
– Ne jedite hranu koje vam se ne sviđa i u kojoj ne uživate i jedite hranu u kojoj uživate, ali bude svjesniji oko toga radije nego da vam je sve preliveno šećerom. Možemo biti vrlo pametni oko toga kako kreiramo stvari kao desert od avokada i kakaa koji je preukusan, važna je Gilliena napomena, kao i ova:
– Kako bismo smanjili upalne procese, moramo biti uvježbani, ali to znači da moramo raditi pravu vrstu vježbi. Jako puno ljudi se prevježba, primjerice, jedna od najučinkovitijeg vježbanja je ono koje smanjuje stres, a to bi bilo šetanje, lagano kretanje i prelaženje što je više moguće koraka u danu, ali nikako da se preznojite. Dovoljno vam je 30 minuta pet puta tjedno.
Na radionici smo čuli i priču Natalie Darville, čijoj je majci dijagnosticiran karcinom dojke četvrtog stupnja. Nakon primjene anti-inflamatorne dijete, priča Natalie, veličina karcinoma se značajno smanjila.
Sva ukusna jela koje su polaznici radionice mogli probati, i možda ih primijeniti u svom životu, pripremila je chef Dina koja se već nekoliko godina bavi kuhanjem i pripremanjem jelovnika i bazirana je najviše na zdravu prehranu. Oduševljena je cijelom pričom o The Botanistu jer je to jedini veganski restoran i zanimljivo joj je kako je ta cijela koncepcija dobro prihvaćena.
– Uglavnom ljudi imaju neku vrstu odbojnosti prema isključivo veganskoj prehrani i uglavnom bi kombinirali neke druge namirnice kako bi hrana bila što privlačnija. Međutim, ovo je totalno drugačiji pristup apsolutno svemu. Ja sam gledala sklopiti jelovnik tako da dođu i ljudi koji su nevegani, dakle, da se i oni pronađu u tome da i oni vide da je moguće da zdrava hrana bude ukusna, da ne mora meso upotpunjavati sve, rekla nam je kuharica.
Najavila je i kao će anti-inflamatorna prehrana biti jednim dijelom zastupljena u njihovom jelovniku.
– Bit će to zanimljiva priča iz razloga što svatko tko se želi hraniti zdravo da se očisti od upalnih procesa u organizmu može doći kod kod nas i hraniti se i ne razmišljati o odabiru namirnica i o sklapanju namirnica nego mogu doći ovdje i pojesti obrok poslije kojeg se neće kajati, naglasila je Dina.
Prvo jelo na jelovniku bila je juha.
– Specifično kod te juhe je da ta kurkuma koju sam ubacila u kombinaciji s cvjetačom daju upravo to najjače anti-inflamatorno djelovanje na organizam. Ujedno i čisti organizam i jako puno benefita dobivamo od toga i jako je jednostavno za napraviti. Ide kapula, izdinsta se zajedno s cvjetačom, ali samo malo da povuče ukuse. Stavila sam češnjak koji je također anti-inflamatorni i sprječava brojne upale, on je glavni bio u svakom jelu. Dodala sam malo temeljca od povrća i na taj temeljac oko tri litre kokosovo mlijeka, poklopila i ostavila na tihoj vatri. Poslije toga sam sve izblendala, u biti to je gusta juha. Stavila sam pomalo i ljutih stvari, malo peperoncina da mu da malo after tastea.
Vrlo zanimljivo je bilo i glavno jelo, taj Budha Bowl koje je zapravo zdjela u kojoj imamo namirnice raznih boja, a trebale bi zapravo biti zastupljene sve dugine boje jer svaka boja nudi određenu korist za naš organizam tako da kompletiranje što više raznovrsnih boja namirnica, to je bolje za naš organizam, istaknula je kuharica restorana The Botanist.
Najslađi dio večeri svakako je bio desert koji se napravi, kako nam je rekla Dina, za deset minuta.
– Od sastojaka je potreban avokado, kakao, javorov sirup i zobene pahuljice i neka fruktozna tekućina. Zobene pahuljice se dobro izblendaju, pretvore se u prah, može se dodati neki sok od naranče, i stavila sam džem od marelice, zajedno sam izmiksala kako bih dobila čvršću strukturu kao podlogu. To možete umjesto keksa koji nisu anti-inflamatorni koristiti kao dobru zamjenu za nešto. Zob je neutralna tako da ga možete začiniti s čim god želite. Mousse je napravljen jednostavno, od avokada, kakaa i vode od slanutka. Voda od slanutka je posebno blendana kako bismo napravili teksturu koja je poput šlaga da bi dobili na punoći i volumenu. Nakon toga dodala sam malo datulja da mu da još malo slatkoće zato što je kakao gorak. To sam izblendala zajedno s avokadom i dobila sam “silky smooth” strukturu moussea. Gore sam stavila chia sjemenke obzirom da je Gillie rekla kako je to jedna od najboljih anti-inflamatornih namirnica pa sam je uvrstila u kolač, opisala nam je Dina.
Obzirom na veliko zanimanje za radionicu, Gillie nam je najavila kako je ovo bila tek prva u nizu sličnih koje će se uskoro održati.