ČEKA IH TEŠKA SJEDNICA Vučetić: Proračun neće proći i do kraja godine imat ćemo privremeno financiranje

Grad Zadar u ponedjeljak čeka sjednica Gradskog vijeća o kojoj ovisi njegovo daljnje funkcioniranje, no sudeći prema najavama oporbenih stranki, proračun za iduću godinu zacijelo neće proći. Ističe to i predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić.

– Smatram da SDP neće podnijeti ni jedan amandman jer je predsjednik gradske organizacije Daniel Radeta kazao da je početak pregovora o proračunu uvjetovan micanjem ustaških i fašističkih simbola po gradu. Kako se to nije dogodilo, bilo bi neozbiljno da oni podnesu amandmane. U tom slučaju logično je da SDP ne bude za takav prijedlog proračuna, a očekujem da će Akcija mladih i nezavisni Enio Meštrović podnijeti amandmane kao kontinuitet prošlogodišnjih te da će ih HDZ-ova većina i usvojiti, naravno, ukoliko ne bude preklapanja s izvorima financiranja. Time bi se HDZ-u, Akciji Mladih i Meštrovićevoj listi otvorio put da glasuju za ovaj proračun, kaže Vučetić, ističući kako je to ipak vrlo malo vjerojatno.

– Veća je vjerojatnost da proračun neće proći i da ćemo do kraja godine izglasovati privremeno financiranje. Ukoliko amandmani Akcije Mladih i NL Enija Meštrovića prođu, oni bez ikakvih problema svojim biračima mogu objasniti zašto su glasovali za njega jer to više nije HDZ-ovski proračun, već proračun AM-a i Enija Meštrovića. Na taj bi se način perspektiva mogla izokrenuti, pojašnjava predsjednik Gradskog vijeća koji ima intrigantno mišljenje i oko privremene mjere financiranja Grada.

Naime, već dvije takve mjere početkom godine pokazale su da gradonačelnik i Gradsko vijeće nisu toliko važni za funkcioniranje Grada, već da su oni dovoljni tek za usmjeravanje politika, smatra Vučetić.

– Pokazalo se da Grad, čak i kada je u blokadi, svejedno funkcionira zahvaljujući zakonima, ali i da najveću štetu od ove situacije ima HDZ jer je suvišan. Dosad je prikazivan kao opcija bez koje Grad ne može funkcionirati, a sada se vidi da može čak i kada nema proračuna. HDZ je u ovom gradu, dakle, postao potpuno suvišan, zaključuje Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...