ADIO DOKTORE Kraj ozbiljnog zajebanta; Veliki čovjek koji je htio upravo ovakav naslov o sebi nakon odlaska

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili.

Kada smo polovicom lipnja ove godine ćakulali uz makijato u jednom od kafića u City Galleriji, što smo redovito radili kad bi on iz svog Zverinca dolazio u Grad, Branko me zaskoči riječima:

– Kada umrem, ti ćeš o meni pisati, bar u jednoj od tvojih budućih knjiga, ako ne već u novinama ili negdje drugdje i naređujem ti naslov mora biti Kraj ozbiljnog zajebanta, jer kraj je blizu. Osjećam i znam. Svjedokom si kako sam stalno, i u posljednjim teškim godinama, s parkinsonovom i s četiri bajpasa, govorio da se nikad neću predati i da nije važno koliko godina imaš, nego kako ih nosiš. Ja sam, uz sve ovo što me zakačilo, bio optimist i zadovoljan. E, toga više nema. Evo ti ovaj tekst, kojeg sam pred mjesec dana napisao pa da i on bude nekada negdje objavljen.

Doktoru Branku Škifiću predosjećaj se, nažalost, ubrzo ostvario. U 90. godini života zauvijek nas je napustio 21. srpnja, a njegov posljednji zapis, koji mi je ostavio i naslovio ga Kraj – ostaje mi obveza objaviti ga. Složit ćete se svi koji ste Branka poznavali, kako je bio iznimna osoba. Susretljiv, duhovit, dobar i drag čovjek. Njegove novinske kolumne i priče u jedinoj mu knjizi, koju je objavio kad je imao 86, plijenile su ljepotom, jednostavnošću i neposrednošću, kakav je i on sam bio kao čovjek i liječnik. U pravu je dr. Mile Gverić kad je na njegovu ispraćaju rekao kako je Branko bio veliki liječnik i veliki čovjek kakvih se u životu malo susreće.

Zdravi i zadovoljni bili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...