Za ovaj hladniji vikend donosimo vam recepte za pet prefinih torti koje morate isprobati

Službeno je počela sezona intenzivnog pečenja kolača. Obiteljska blagdanska okupljanja i druženje u gostima češći su u mračnom dijelu godine, pa budite spremni na iznenadne pozive.

Naravno, nitko ne može od danas do sutra promijeniti planove i zatvoriti se u kuhinju, ali srećom možemo imati uvijek spremnih nekoliko brzih recepata za torte za “hitnu pomoć”.

I dok ćemo se prilično lako složiti oko toga je li neki kolač brzo gotov i koliko je jednostavan za pripremu, prepirka oko izbora savršenog kolača mogla bi trajati zauvijek.

Neki ne priznaju kolače bez čokolade, drugi ne podnose čokoladu, treći vole samo sir, a četvrti pak ne mogu ni pogledati slatki sir.

Sve ukuse u jednom desertu teško ćemo zadovoljiti, ali zato smo napravili izbor od pet sasvim različitih torti kojima je jedino zajedničko to što su gotove za sat vremena – ili manje.

Sigurni smo da će se svidjeti i čokoljupcima i čokomrscima, a nešto za sebe naći će i oni koji se hrane zdravo pa su često neshvaćeni u svijetu slastica.

Švedska torta

Čokoladni okus ove dekadentne čokoladne gnjecave torte nije narušen niti jednom nepotrebnom aromom, a tekstura – od hrskave do gotovo tekuće – iskustvo je za sebe.

Torta se jede topla, a od ideje do stola treba joj manje od 45 minuta.

U kalupu promjera 16 do 20 cm peći će se oko pola sata, a pečete li u širem kalupu, torta će biti niža pa ćete je morati izvaditi iz pećnice puno ranije. Svakako je bolje da provjerite više puta nego da iz pećnice izvadite presuhi kolač.

Švedska čokoladna torta ne treba glazuru ili preljev, ali ne preskačite šećer u prahu. Ako je baš morate poslužiti uz nešto, pokušajte s malinama i ručno tučenim vrhnjem.

Sastojci za švedsku čokoladnu tortu:

  • 135 g maslaca + za namastiti kalup
  • 55 g kakaa u prahu
  • 350 g šećera
  • 2 čajne žličice vanilin-šećera
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 130 g glatkog brašna + za posipanje kalupa
  • 3 jaja
  • prstohvat soli

Priprema švedske čokoladne torte:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup namastite maslacem i pobrašnite ga.

U loncu na laganoj vatri otopite maslac. Maknite s vatre i umiješajte ostale sastojke. Ručno miješajte dok ne nestanu grudice i ne dobijete jednoličnu smjesu.

Izlijte smjesu u podmazan kalup za torte i pecite 35 minuta. Provjerite kako nareduje pečenje nakon 20 minuta. Gotova torta mora imati formiran biskvit izvana ali mora biti gnjecava i gotovo tekuća iznutra – moći ćete to provjeriti tako da je primite s obje ruke i u zraku nježno zaljuljate lijevo-desno.

Pustite da se torta malo ohladi u kalupu, a zatim je prebacite na tanjur za posluživanje.

Bogato je pospite šećerom u prahu i poslužite toplu.

Oreo torta

Recepti s Oreo-keksima posebna su kategorija u suvremenom kućnom slastičarstvu, a ono što ovu Oreo-tortu čini boljom od svih drugih je to što za nju trebate samo 3 sastojka, a napravit ćete je sa samo 15-ak minuta.

Torta se doduše treba i hladiti, ali nitko vam ne brani da je predstavite kao kremu.

Ovaj recept možete prilagoditi kalupu po želji – iskoristiti možete okrugli kalup za torte ili pravokutne limove za pečenje biskvita.

Sastojci za brzu Oreo tortu:

  • 750 ml vrhnja za šlag
  • 65 g šećera u prahu
  • 1 kg Oreo keksa

Priprema brze Oreo torte:

Na dno kalupa rasporedite Oreo kekse u jednom sloju.

Vrhnje istucite u šlag uz pomoć miksera. Dodajte šećer u prahu i nastavite miksati dok se sastojci ne sljube.

Pola smjese šlaga premažite preko Oreo keksa u kalupu. Premažite smjesu tako da se keksi ne vide.

Preko šlaga poslažite drugi red Oreo keksa u jednom sloju, pa ih prekrijte s ostatkom šlaga.

Zdrobite preostale kekse i posipajte ih po vrhu kalupa.

Ovako pripremljenu tortu stavite u hladnjak na barem šest sati ili preko noći. Poslužite je dobro ohlađenu.

Torta od jabuke i mrkve

U ovu sočnu tortu od jabuke i mrkve ne ide šećer, kao ni pšenično brašno pa je odličan izbor za sve koji paze na unos glutena.

Bez brige, torti ne nedostaje baš ništa, a u to ćete se i sami moći uvjeriti vrlo brzo – jer ova je torta gotova za samo od pola sata.

Sastojci:

  • 3/4 šalice bezglutenskog mixa
  • 1/4 šalice heljdinog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 šalice krupno sjeckanih badema
  • 1/2 šalice naribane mrkve
  • 1/2 šalice naribane jabuke
  • 1 zrela banana
  • 3 jaja
  • 3/4 šalice ulja (kokosovog)

Krema

  • 60 g maslaca
  • 100 g krem sira
  • 2 žličice dulce de leche

Priprema: 

Upalite pećnicu na 180°C.

U zdjeli pomiješajte brašna, prašak za pecivo, cimet i krupno sjeckane bademe.

Dodajte naribanu mrkvu i jabuku i promiješajte.

U drugoj posudi izmiješajte jaja, bananu i ulje, te u nekoliko navrata dodajte u prethodnu smjesu.

Nekoliko puta promiješajte i prebacite smjesu u kalup za tortu (18 cm).

Pecite oko 20-tak minuta (provjerite čačkalicom da li je pečeno) i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Za to vrijeme pripremite kremu – izmiksajte maslac s krem sirom i dodajte dulce de leche. Prema želji možete dodati med ili šećer (ako želite da bude slađe).

Na ohlađen biskvit premažite kremu i poslužite uz kavu ili čaj!

Grčka torta od sira

Kod kuće se naziva i melopita, a zapravo je kolač od sira bez biskvita, pa je isto dobar bezglutenski izbor. U originalnom su receptu lokalni sirevi, koje možete zamijeniti ricottom. Sastojke ćete umutiti za nekoliko minuta, a torta se peče 45 – i to je to.

Melopita je omiljeni grčki cheesecake koji se radi bez previše kompliciranja jedan je od specijaliteta otoka Sifonos, jednog od Ciklada u Egejskom moru. Iako naziv sugerira da se radi o piti od meda, melopitu je najbolje usporediti s kolačem od sira bez biskvita, odnosno kore što je čini dobrodošlom na stolovima onih koji izbjegavaju gluten. U originalu se koriste sirevi poput blagog i mekog anthotyroa ili myzithre, ali slobodno je možete zamijeniti ricottom.

Sastojci za melopitu:

  • 600 g ricotte
  • 100 ml meda
  • 3 jaja
  • 1 žlica jestivog škroba
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Za ukras:

  • 60 ml meda
  • 1 žlica mljevenog cimeta ili ribane limunove korice (prema želji)

Priprema:

Jaja izvadite iz hladnjaka da se zagriju na sobnu temperaturu. Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite kalup za pečenje od 20 cm. U velikoj zdjeli umutite sve sastojke dok ne bude glatko i bez grudica.

Izlijte u tepsiju i pecite 45-50 minuta dok vrh ne porumeni, a sredina pite se ne ljulja. Ostavite da se hladi u kalupu 5 min. Izvadite i ostavite da se potpuno ohladi. Prelijte medom i prema želji pospite cimetom.

Panforte

Panforte je omiljena božićna torta u Italiji, ali smije se jesti i mimo Božića. Ova tanka ali vrlo ukusna slastici radi se od orašastih plodova, ušećerenog voća i meda, a gotova je za sat svremena. Sjajno će pasati uz čaj ili kuhano vino.

Ispečena torta čuva se zamotana u plastičnu foliju na hladnom i suhom mjestu oko dva tjedna, a može se čak i zamrznuti, što će još više produžiti njezin rok trajanja.

Sastojci za tortu panforte:

  • 280 g ušećerenog citrusnog voća
  • 160 g brašna
  • 150 g meda
  • 125 g bijelog šećera
  • 100 g tostiranih lješnjaka
  • 100 g tostiranih badema
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 čajna žličica cimeta
  • ½ čajne žličice mljevenog klinčića
  • ½ čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • ½ čajne žličice korijandra u prahu

Priprema torte panforte:

Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup za torte promjera 20 centimetara i stavite sa strane.

U velikoj zdjeli pomiješajte zajedno ušećereno nasjeckano voće, tostirane bademe i orahe.

U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno s cimetom, klinčićem, muškatnim oraščićem i korijandrom u prahu. Stavite sa strane.

U manjem lončiću pomiješajte med, običan bijeli šećer i jednu žlicu vode. Zagrijte smjesu na štednjaku na umjerenoj temperaturi. Kad smjesa zavrije, smanjite temperaturu i zagrijavajte sastojke dok se šećer u potpunosti ne rastopi.

Prelijte medenu tekućinu preko orašastih plodova i ušećerenog voća i brzo umiješajte brašno. Prebacite dobivenu smjesu u kalup za torte. Vlažnom žlicom izgladite površinu torte i pospite vrh jednom žlicom šećera u prahu.

Stavite peći tortu u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva oko 35 do 40 minuta.

Pustite da se torta ohladi oko 10 do 15 minuta, a potom je izvadite iz kalupa i narežite na tanke kriške. Pospite dodatnim šećerom u prahu i poslužite. Dobar tek!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...