TKO ČEKA, TAJ SE I NAČEKA Prvooptuženi za grupno silovanje maloljetnice već 15 mjeseci u zadarskom zatvoru čeka pravomoćnost presude!

Zadarska javnost bila je šokirana grupnim silovanjem maloljetnice 2018. godine u jednom mjestu kraj Zadra, a za koje je bilo optuženo čak šestero mladića. Nevjerojatno je da i nakon pet godina od ovog događaja, slučaj seksualnog zlostavljanja 15-godišnjakinje još uvijek nema pravosudni epilog.

Naime, provjerom na Županijskom sudu u Zadru saznajemo kako se prvooptuženi 22-godišnjak, osuđen na kaznu od sedam godina zatvora, još uvijek nalazi u zatvoru čekajući pravomoćnost presude, dakle – već 15 mjeseci!

Od glasnogovornice Sandre Radanović saznajemo kako nije tražio premještaj u drugi zatvor, što osuđenici koji čekaju pravomoćnost presude često traže jer u većim zatvorima imaju mogućnost rada i rekreacije, a ovdje su ipak osuđeni na sobu, uz tek dvije šetnje dnevno.

– Još uvijek nismo dobili odluku Visokog kaznenog suda na kojemu se predmet, nakon žalbe, i dalje nalazi. Prvooptuženi je u istražnom zatvoru i nije zatražio premještaj, iako ima mogućnost zatražiti odlazak na izdržavanje kazne i prije pravomoćnosti presude, kazala nam je glasnogovornica Sandra Radanović, ujedno sutkinja u ovom predmetu.

Naime, prvooptuženiku je nakon izricanja presude 29. srpnja prošle godine izdat i nalog za pritvaranjem s obzirom da je dobio kaznu zatvora veću od pet godina, no umjesto da se pojavio na izricanju presude – pobjegao je u Austriju. No, austrijska policija 19. kolovoza pronašla ga je na jednoj adresi u Grazu te ga odmah izručila Hrvatskoj.

Ostali iz ovog slučaja dobili su manje kazne: drugookrivljeni 2,6 godine zatvora, trećeokrivljeni 3 godine uvjetno, a četvrtookrivljeni jednu godinu. Dvojici maloljetnika izrečene su uvjetne kazne: petooptuženom maloljetnički zatvor uz tri godine pridržaja, a šestookrivljenom 100 sati dobrotvornog rada, uz obvezan psihosocijalni tretman. U postupku je osumnjičen još jedan mladić, no pretprošle je godine poginuo u prometnoj nesreći.

Novinari koji su tada pratili suđenje slušali su mučne detalje ovog slučaja, pa je tako u obrazloženju presude navedeno kako je šestorka maloljetnicu zatvorila u apartmanu gdje su je prisilili na spolni odnošaj kojeg je prvookrivljeni snimio, zbog čega je osuđen i za dječju pornografiju. Navedeno je i da je 15-godišnjakinji rekao da želi da pati, završi na psihijatriji te da će je ubiti ako išta ikome kaže.

Sud je utvrdio i kako su je ucjenjivali tražeći da ih oralno zadovoljava te su je s tom namjerom odveli na plažu i u kafić gdje su je odveli u kut, dirajući je po intimnim dijelovima tijela, opet uz ucjenu snimke, nakon čega ih je morala oralno zadovoljavati, čime su nad njom počinili spolni odnošaj izjednačen sa spolnom radnjom, rečeno je u presudi. Djevojčica je plakala, no okrivljeni se na to nisu obazirali, iako su znali da je u posebno osjetljivom stanju zbog godina, ali i straha od objave snimke za koju su joj prijetili kako će je poslati njezinim roditeljima i prijateljima, navedeno je u obrazloženju presude Županijskog suda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...