Što je pokazala današnja akcija Udruge Cukrići na Narodnom trgu? Zadrani imaju povišeni šećer!

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog i tim povodom na Narodnom trgu održana je javnozdravstvena akcija u organizaciji Udruge Cukrići Zadar, uz pomoć profesora i učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole i Medicinske škole Ante Kuzmanića.

Događanju na Narodnom trgu prethodilo je otvorenje izložbe fotografije u prostoru Znanstvene knjižnice Zadar. Izložba nosi naziv “Povijest šećerne bolesti još uvijek se piše”. Ujedno, uz izložbu fotografija imali smo prilike vidjeti i uniforme medicinskih sestara i medicinskih tehničara kroz povijest koje su predstavili učenici Medicinske škole.

– Mjesec studeni je inače mjesec svjesnosti o šećernoj bolesti i ove smo se godine potrudili malo više događanja odraditi. U subotu je bilo u City Galleriji u suradnji s Poljoprivredno, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića i studentima Sveučilišta u Zadru Odjela za zdravstvene studije je bila organizirana javnozdravstvena akcija gdje se mjerio šećer u krvi i krvni talk, a Škola je nudila zdrave smoothieje, testirala osobe imaju li predispozicije za nastanak šećerne bolesti. Danas smo tu na Narodnom trgu u suradnji s Medicinskom školom Ante Kuzmanića i Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom također se vadi šećer u krvi i mjerio se krvni tlak, ispričala nam je to Doris Bailo, predsjednica Udruge Cukrići.

Dodajmo podatak CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je i 2022. godini bilo 388.213 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000.

Ana Lukanović Grgurović, nastavnica stručnih predmeta u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića, zajedno je s učenicima građanima na Narodnom trgu mjerila razinu šećera u krvi i ti su nalazi pokazali da mnogi od njih imaju predispozicije za dijabetes, a da toga nisu ni sami svjesni.

– Do sad smo imali jako puno korisnika tako da imamo i novootkrivenih dijabetičara, imamo i onih koji već znaju, ali nisu uzeli svoju terapiju. Ima ih više s povišenim šećerom. Normalan je od 4,4 do 6,7 mmol/L po litru, a već sad vidimo da ih jako puno ima preko 8. Rekli smo im da se obrate svojim liječnicima, patronažnim sestrama i da počnu paziti na prehranu i što više fizičke aktivnosti koja snižava šećer u krvi, rekla nam je prof. Lukanović Grgurović i napomenula kako bi se zapravo puno više trebalo posvetiti svom zdravlju.

Na Narodnom trgu HTU škola predstavila se svojom dijabetičarskom prehranom, a sve pod vodstvom prof. Kristine Lončar, strukovne nastavnice slastičarstva u toj školi. Pripremili su slane i slatke zalogaje, ali sve za osobe koje ne smiju konzumirati šećer i tako su pokazali kako i ta prehrana može biti ukusna iako ne sadrži šećer.

– S obzirom da smo u dijabetesu, odnosno u priči bez šećera, ovo je sve dijabetičarska prehrana, odnosno ono što dijabetičari mogu konzumirati. Za slano smo uzeli palentu s kiselim vrhnjem, vrlo malo soli, malo ulja, gore kiselo vrhnje i svježi kosani peršin. Za slatko smo radili kolačiće, odnosno kao muffine s rogačem, orahom, čokoladom, maslinovim uljem, slanutkovim brašnom, malo limunovog soka i kao tekućinu smo koristili vodu. Dakle, nema mlijeka, nema jaja, nema dodanog šećera. On što je zanimljivo reći je da je rogač svugdje u Hrvatskoj poznat jako dobro, no stvar je u tome da rogač pomaže i u smanjivanju šećera, odnosno glukoze u organizmu. Isto tako je zanimljivo i slanutkovo brašno koje je preporučeno dijabetičarima jer su smanjeni ugljikohidrati, a povećani su proteini, odnosno njegov glikemijski indeks je povoljan pa se onda može koristiti, saznali smo od prof. Lončar.

Njihove zalogaje imali su priliku probati brojni građani koji su se tijekom akcije zatekli na Narodnom trgu, a komentari su bili raznoliki.

– Kad probaju ispočetka im neće faliti šećera, ali kasnije kad progutaju kažu da bi ipak još malo šećera dodali. Zašto? Zato što smo zapravo naviknuti na šećer jer u gotovo svim proizvodima postoji šećer. Kod dijabetičara koji su kod kolega mjerili šećer, kad krenu jesti ove kolače, njima ništa ne fali i sve im je super. Zato jer dijabetičari, kako smanjuju konzumaciju šećera, njima je to OK. I ja sam već 14 godina dijabetičar i meni je isto OK, kad se organizam očisti od šećera onda vam je ovo OK i osjetite prirodne okuse, naglasila je naša sugovornica.

Inače, ovo nije kraj današnjim zbivanjima. Naime, Cukrići pozivaju da se večeras od 18 sati prošetate na Pozdrav Suncu gdje će biti njihov znak zahvalnosti u obliku plavog kruga s logom Udruge i natpisom “Hvala” kojim se zahvaljuju svima na podršci tijekom svih godina otkad Udruga postoji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...