SKADAR NA BOJANI Gradska vlast u panici jer im prijeti visoka kazna EU-a ukoliko Centar za mlade ne otvore do kraja godine

Vrtoglavih pet milijuna eura ili 40 milijuna kuna uloženo je u zadarski Centar za mlade, a njegovo otvaranje još se niti ne nazire. I ne bi to Gradu bio nikakav problem, jer javnost je navikla na kašnjenja u izvedbi projekata, međutim ukoliko ga ne otvore do kraja godine prijeti im visoka kazna Europske unije iz čijih je fondova Centar financiran.

A da bi se ovu mega investiciju konačno stavilo u rad, Grad najprije mora osnovati javnu ustanovu koja će upravaljati Centrom. Prethodno treba formirati radnu skupinu koja će izraditi statut Centra, potom s udrugama dogovoriti način vođenja Centra. Naravno – ništa od toga još nije napravljeno.

Naime, postupak je tek u fazi osnivanju radne skupine, a već je kraj studenog. Grad je objavio javni poziv za prijavu predstavnika udruga civlinog društva koje će pripremiti prijedlog statuta Centra te gradonačelniku Branku Dukiću predložiti vršitelja dužnosti ravnatelja, odnosno ravnateljice.

Od predsjednika Odbora za izbor i imenovanje, SDP-ova Danijela Radete, doznajemo kako je javni poziv još otvoren te tek sljede razgovori s kandidatima. I predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić, nedavno nam je izjavio kako je HDZ sada pod pritiskom rokova za osnivanje ustanove koja će upravljati Centrom, a ukoliko je ne osnuju, Grad je u velikom problemu jer u pitanju su sredstva europskih fondova.

A nakon osnivanja radne skupine treba što prije donijeti statut Centra, no nitko ne zna kada će i ta faza biti gotova s obzirom da još nisu niti izabrani članovi radne skupine. Naime, članstvo ove radne skupine mora još potvrditi i Gradsko vijeće, a znamo kako to teško ide s obzirom da niti jedna stranka nema natpolovičnu većinu glasova. Radeta kaže kako će Odbor do kraja ovog ili najkasnije početkom idućeg tjedna održati sjednicu, no to je tek početak posla.

– Grad ima vremena jo do kraja godine osnovati ustanovu koja će upravljati Centrom, a nakon toga se plaćaju penali. Upravo zato nam je važno osposobiti ga jer mi više doista nemamo vremena. Interes grada je u pitanju, a sve ostalo moramo staviti sa strane i nema vremena za politiziranje niti bilo kakve igre, već čim prije otvoriti Centar, upozorava Radeta, podsjećajući kako je riječ o iznimno skupom projektu.

– Ovdje je uloženo preko pet milijuna eura i Centar zato mora što prije u pogon, a ne da se tamo crtaju ustaški grafiti i devastira prostor. Grad mora do kraja godine otvoriti Centar jer i nemaju drugog izbora, a na udrugama je sada u što kraćem roku napisati statut i predložiti ga gradonačelniku kako bi se statut Centra onda i izglasao na Gradskom vijeću, poručuje na kraju Radeta.

No, ovdje su sada tri krucijalna problema: zadarske udruge nikad nisu radile statut ovakve ustanove i o tome nemaju pojma, drugo, kada ga predlože gradonačelniku, on će zasigurno imati korekcija, a prije svega će htjeti uskladiti ga s interesima Grada. I treće, statut tek treba proći Gradsko vijeće, a iz dosadašnjeg rada Vijeća dobro znamo što to znači.

Jednu jako dugu i mučnu situaciju…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...