Rektor Faričić o istrazi USKOK-a: “Za istragu sam doznao iz medija, policija je u Centru Stjepan Matičević obavila odgovarajuće izvide”

Rektor Sveučilišta u Zadru, koji je naslijedio Dijanu Vican, prof. dr. Josip Faričić o istrazi USKOK-a i svim današnjim događanjima doznao je, kaže, iz medija i neugodno ga je iznenadila informacija da se pokrenula istraga kojom je obuhvaćena i donedavna rektorica.

– Iznenađen sam zbog toga što sam bio njezin bliski suradnik osam godina kao član Uprave, kao prorektor. Poznavajući njezinu kulturu rada i njezine metode doista mi je ovaj događaj, bar prema onome što je navedeno u medijima jer ja druge spoznaje nemam, je nekako nespojiv s njom. Nadam se da će se ta istraga dovršiti cjelovito što prije kako bi smo svi zajedno bili u sasvim drugoj poziciji i kako bi prof. Vican, ali i naša ustanova, došli do odgovarajućih znanja, odnosno kako bi istina i pravda došli na svjetlo dana, rekao je u svom obraćanju predstavnicima medijima, nakon što ga se pokušalo tijekom dana, kao uostalom i Upravu Sveučilišta, dobiti za komentar najnovijih zbivanja.

– Temeljem njihovih procedura, oni su došli u ured prof. Vican u Centru Stjepan Matičević i, koliko znam, policija je obavila odgovarajuće izvide u tom prostoru. Za sada nije od mene zatraženo ništa, kada bude zatraženo, državnim tijelima će biti dostavljeno što traže, odgovorio je Faričić na pitanje gdje su vršeni izvidi i što je od dokumenata samog Sveučilišta zatraženo.

– Vidjet ćemo kad bude tijek istrage i morat ću, naravno, i ja biti uključen u onom dijelu na koji će se odnositi dokumentacija Sveučilišta. Doista, o bilo čemu od onoga što se navodi u medijima nisam imao nikakve spoznaje pa se nadam i ja da ću uskoro doći do spoznaja, kazao je rektor koji se zadnji put, kako je rekao, s. prof. Vican vidio prije nekoliko dana u nekoj sveučilišnoj prigodi.

Kako se u razlozima istrage spominje tvrtka Graditelj svratišta, novinare je zanimalo je li ta tvrtka išta gradila za Sveučilište. No, kazao je Faričić u svom obraćanju, spomenuta tvrtka nije gradila ništa ni u kampusu niti na staroj tehničkoj školi.

– Natječaj provodi Sveučilište, ali propisano je procedurama točno kako se vodi natječajni postupak koji mora biti javan, transparentan, svi oni koji su natjecatelji trebaju istodobno na raspolaganju imati sve informacije. To znam i to je ono što mogu u ovom trenutku kazati, rekao je nadalje.

No, svjestan je da ova situacija oko istrage USKOK-a definitivno nije dobra za jednu ustanovu kao što je Sveučilište u Zadru.

– Svakako je ovo nešto što nije dobro za Sveučilište. Međutim, Sveučilište u Zadru je ustanova sa 660 zaposlenih i negdje oko 5.000 studenata, oni svi obavljaju svoje zadaće, znanstvenici daju sve od sebe da postižu najbolje moguće rezultate u znanosti i nastavi. Naši studenti također savladavaju ne samo svoje redovite zadaće nego sudjeluju i na međunarodnim sportskim natjecanjima na kojima postižu najveća priznanja što znači da smo mi kompleksna ustanova i svakako da nije moguće poistovjećivati bilo koju problemsku situaciju s cijelom ustanovom. S druge strane smo svjesni da bilo kakva istraga koja uključuju inkriminaciju bilo kojeg člana akademske zajednice da je jedna neugodnost, nešto je što nije dobro u ovom trenutku. S obzirom da ne raspolažem sa svim informacijama, mogu iskazati nadu da će ova istraga rezultirati pozitivnim ishodom za prof. Vican, a s time da neće biti ni loših implikacija za našu ustanovu, zaključio je na kraju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...