RAT JE PORAZ SVIH Casalsova ptičja tužaljka protiv svake tiranije; čuje li se ona u Izraelu!?

Dobar vam dan dobri i loši ljudi, zdravi i zadovoljni bili.

Kad je 1936. Francisco Franco započeo građanski rat u Španjolskoj i nakon pobjede 1939. nametnuo fašističku diktaturu (klerofašizam), katalonski glazbeni genij, jedan od najvećih violončelista i skladatelja 20. stoljeća Pau Casals Defillo, poznatiji kao Pablo Casals (1875.-1973.), napustio je domovinu i do konca života u Španjolsku se nije vratio. Njegova epohalna kompozitorska i izvođačka djela opće su poznata, a malo se, gotovo nikako, zna za jednu njegovu kompoziciju koju je cijenio ispred svih ostalih.

Vođen svojim slobodarskim duhom protiv svih diktatura, Casals je komponirao skladbu o pjevanju ptica u njegovoj rodnoj Kataloniji. Za Francove diktature Casalsove ptice ne pjevaju, nego pjevajući žaluju i ta ptičja tužaljka (žalopojka) najljepši je i najdirljiviji glazbeni prosvjed protiv svake tiranije. Pablo Casals nije bio samo svojevrstan glazbeni fenomen, nego i fenomen osoba, jer je kad je imao čak 95 godina svirao pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda.

Diktatura je oduvijek bilo i uvijek će ih biti, a i fašizma se nikako riješiti ne možemo. Danas ozbiljno zabrinjava njegova pojava u Izraelu. Nevjerojatno je da Izraelci sada čine Palestincima isto ono što je njemački fašistički vođa svojedobno činio Židovima. Čitav slobodarski svijet trebao bi se tomu suprotstaviti i mnogi tako čine. Iz ureda Ujedinjenih naroda označeno je genocidom, a u Njemačkoj, nekada Hitlerovoj fašističkoj, masovni su prosvjedi građana protiv njihove vlade, koja je ostala suzdržana, umjesto da se izrazila u korist Palestine.

I u Španjolskoj, nekad fašističkoj Francovoj, zabranjena je podrška Palestincima, no slobodarski, hrabri njihov nogometni prvoligaš Rayo Vallecano ne mari za to. Na njegovom stadionu, usprkos zabrani, vijori palestinska zastava. Građani Njemačke i španjolski nogometni klub tek su iskrice slobodarske misli i suprotstavljanja diktaturi i etničkom čišćenju, i to iz nekada fašističkih država. Božanstvena Casalsova ptičja tužaljka nažalost nije urodila očekivanim plodom. Kod nas u Hrvatskoj također, jer stali smo na stranu Izraela. Uz dobre ljude uvijek će biti i loših, a stradavat će nedužni. Svaki rat je poraz svih.

Zdravi i zadovoljni bili!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...