Policijski službenici na prometnicama zaustavili pijane vozače, najavljen pojačan nadzor

Policijski službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac noćas u 00.50 sati u Tinju zaustavili automobil zadarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 45-godišnjak prije stjecanja prava na upravljanje.

Kako navode iz policije, daljnjim postupanjem je utvrđeno kako je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 1,49 g/kg, te da je vozilu isteklo važenje prometne dozvole i police obveznog osiguranje. Muškarac je isključen iz prometa i smješten u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Nadalje, na Pagu su sinoć u nadzoru prometa zatečena dva vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

– U 21.08 sati u Zagrebačkoj ulici zaustavljen je 49-godišnjak koji je upravljao teretnim vozilom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,85 g/kg, a u 23.14 sati u istoj ulici zaustavljen je 45-godišnjak koji je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,35 g/kg. Oba vozača su isključena iz prometa te prekršajno sankcionirani zbog prometnih prekršaja, navodi se u priopćenju.

Policija kontinuirano nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge.

Savjeti sudionicima u prometu:

– vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika obzirom na velike temperaturne razlike dnevnih i noćnih temperatura, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite,

– brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

– poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pri tome i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

– ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

– ne koristite mobitel tijekom vožnje,

– koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

– pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

– bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

– pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

– prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

– ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

– biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...