Ovo su namirnice koje nikako ne bi trebali podgrijavatiu mikrovalnoj
Mikrovalna pećnica odličan je uređaj za brzo podgrijavanje hrane, a može poslužiti i za pripremanje nekih obroka.
No, nisu sve namirnice poželjne u mikrovalnoj pećnici zbog toga što mogu ispuštati toksine, rastopiti se ili čak eksplodirati, javlja N1.
Iako neke od ovih namirnica izgledaju potpuno bezopasno, ranije izbjegavajte njihovo podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici.
Čili papričice
Ljute, narančaste ili zelene paprike sadrže tvar kapsaicin. Kad se paprike zagrijavaju, posebno one ultraljute, kapsaicin isparava u zatvorenom prostoru mikrovalne pećnice.
Otvaranje vrata mikrovalne izlaže vas isparavanjima koja mogu iritirati i opeći vaša pluća, grlo, oči i nos.
Tvrdo kuhana jaja
Kuhano jaje koje ste grijali u mikrovalnoj pećnici, vrlo lako može eksplodirati tijekom rezanja. Bilo da su u ljusci ili oljuštena, jaja zagrijana u mikrovalnoj pećnici ispuštaju paru.
Para ne može izaći iz bjelanjka pa se pritisak povećava. Kad zarežete (ili još gore, zagrizete) jaje, para se trenutno oslobađa što vas može opeći.
Šalica vode
Mnogo je brže zagrijati vodu za čaj u mikrovalnoj, ali je to bolje preskočiti. Voda koja se zagrijava u mikrovalnoj pećnici može brzo postati pregrijana.
Iako možda nećete vidjeti mjehuriće, oni se mogu brzo stvoriti kada dodate vrećicu čaja, žličicu ili čak samo zatresete vodu. U rijetkim slučajevima može čak i eksplodirati.
Umak od rajčice
Zagrijavanje umaka od rajčice u mikrovalnoj pećnici često završi prskanjem. Toplina i para koju stvara umak kada se zagrije, izlaze kroz umak.
Para se nakuplja dok ne postane dovoljno snažna da probije i na zidove mikrovalne pećnice. U nekim slučajevima umak može i eksplodirati kada ga promiješate, što može dovesti do opekotina, a sigurno i mrlja na odjeći, prenosi N1.