Nakon što isprobate pečenu bundevu, zaboravit će te na krumpir kroz cijelu jesen
Bundevu, kraljicu jeseni, šteta je ne iskoristiti i kao slasno jelo na tanjuru, jedan od najjednostavnijih načina pripreme bundeve je pečena u pećnici, piše Chill portal.
Kod pečenja bundeve nema prevelike mudrosti, radi se o najjednostavnijem receptu za koji vam je potrebno tek malo vremena.
Sami po želji možete odrediti okus pečene bundeve koja se najčešće priprema u slatkoj ili slanoj varijanti, čiji okus određuju naravno začini. Đumbir, češnjak, ljute papričice odlično se slažu uz slatkasti okus bundeve, dok su njezini idealni partneri u slatkoj varijanti cimet, javorov sirup, vanilija i rum.
Sastojci
- polovica bundeve
- maslinovo ulje
- začini po želji ovisno želite li slatku ili slanu varijantu
Priprema
Bundevu prerežite na pola i očistite od sjemenki kako bi dobili samo čisti mesnati dio. Na vanjskoj strani nožem zarežite male utore s razmakom od dva i pol centimetra i sljedeći oznake režite šnitu po šnitu. Jednaka debljina je važna kako bi se svaki komad bundeve ravnomjerno ispekao.
Šnite položite na namašćeni protvanj, te ih pokapajte maslinovim uljem i dobro izmiješajte. Na svaku šnitu stavite začine koje ste odabrali. Za slanu varijantu sami možete pripremiti mješavinu od češnjaka, malo đumbira, slatke paprike i soli koju je dovoljno samo posuti po vanjskoj strani narezane i nauljene bundeve.
Pripremljenu bundevu pecite u pećnici na 180°C oko 45 minuta, poslužite toplu, piše Chill portal.