LJUDI MOJI, ŠTO MI JEDEMO Zadrani šokirani zelenom piletinom; Dr. Nevijo Zdolec: Riječ je o degenerativnim promjenama
Našoj se redakciji ovih dana obratilo više zabrinutih građana koji su ostali šokirani onim što su zatekli u piletini kupljenoj na tržnicama. Jedna nam je gospođa ovo meso i poslikala, napominjući kako nije mogla povjerovati što je zatekla u “domaćoj koki”, kako ju reklamiraju u trgovini.
Naime, pripremajući meso za pileće filete, unutra je zatekla zelenu masu koja je strašno zaudarala. Želudac joj se, kaže, okrenuo, no odlučila je rasjeći i drugi dio pilećih prsiju. A tamo ista stvar – smrdljiva zelena masa.
Meso je, naravno, odmah bacila pa obitelji na brzinu skuhala blitvu i jaja jer, kaže, nije bilo više vremena za odlazak po novu koku, a niti će po nju u ovu trgovinu više ikad ići.
Ista se stvar dogodila i umirovljeniku koji je za bolesnu suprugu otišao kupiti domaću piletinu. Kako im financijska situacija nije bajna, najprije je odstranio prsa kako bi ih, kao i inače, iskoristio za pohanje, a od ostatka napravio juhu. No, uslijedio je šok – u prsima ga je dočekala zelena smrdljiva masa.
Meso je odmah spakirao u vrećicu i s njim u kontejner. Kaže, nije imao ni volje ni snage natrag s kokom u trgovinu u kojoj ju je kupio, a supruzi je skuhao pileću juhu iz vrećice.
– Ljudi moji, što mi ovo jedemo?! – kazao nam je umirovljenik, zamolivši nas neka provjerimo o čemu se radi.
I jesmo. Sliku zelenog pilećeg mesa poslali smo Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a ono što nam je odgovoreno ne izgleda nimalo dobro. Naime, na upit o čemu se radi te je li ova piletina opasna za jelo, odgovorio nam je izvanredni profesor dr. sc. Nevijo Zdolec, voditelj laboratorija Zavoda za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, koji kaže kako je riječ o patološkoj pojavi.
– Potrošač ima pravo nakon primjećivanja ovakvih organoleptičkih promjena meso vratiti prodavatelju i tražiti povrat novca. U ovom slučaju vjerojatno se radi o nekim degenerativnim promjenama u dubokim prsnim mišićima, što je skrivena mana i nije vidljiva pri veterinarskom pregledu u klaonici, kaže dr. Zdolec.
O degenerativnoj piletini informirali smo se i na stručnim stranicama na internetu. I dok jedni kažu kako je riječ o bakteriji Pseudomonas fluorescens, drugi napominju kako zelena boja piletine može biti posljedica višekratnog zamrzavanja i odmrzavanja mesa.
U svakom slučaju, s obzirom da i na Veterinarskom fakultetu potvrđuju kako je riječ o patološkim promjenama, ovakvo je meso najbolje ne konzumirati, već ga vratiti u trgovinu i zatražiti povrat novca. Ako ste te sreće da vam ga trgovac vrati.