IDE PRED VIJEĆNIKE Tko je odobrio financijsko izvješće ravnateljice Gradske knjižnice koja već sedam mjeseci radi bez Upravnog vijeća?

Ravnateljica Gradske knjižnice Zadar, Doroteja Kamber-Kontić, u utorak će gradskim vijećnicima podnijeti izvješće o radu i financijskom poslovanju za 2022. godinu. Svako izvješće gradske ustanove prethodno mora proći odobrenje upravnog vijeća, pa tako i ovo Gradske knjižnice. No, Knjižnica već sedam mjeseci radi bez ovog nadzornog tijela, pa je pitanje tko je pregledao i verificirao ravnateljičino izvješće?

Naime, 23. travnja ove godine istekao je mandat aktualnom Upravnom vijeću na čelu sa zadarskim detektivom Vinkom Grgićem. Za novi se mandat više nije htio kandidirati jer je SDP već tada upozoravao da je njegov mandat nelegitiman jer da ne ispunjava osnovni uvjet za rad u ovom tijelu – visoku stručnu spremu. Predsjednik zadarskog SDP-a, Daniel Radeta, tvrdio je kako je stoga nelegitiman i rad čitavog Upravnog vijeća te da Grgić javnost može uvjeriti u suprotno jedino ako gradskom Odboru za izbor i imenovanja pokaže diplomu.

Grgić to nikad nije učinio, poručujući kako diplomu ima, ali epilog ove priče je punih sedam mjeseci rada Gradske knjižnice bez Upravnog vijeća. Predsjednik Odbora za izbor i imenovanje, Daniel Radeta, stoga kaže kako ni izvješće ravnateljice Kamber-Kontić koje će podnijeti na sjednici Gradskog vijeća neće biti legitimno.

– Ovo je samo još jedan dokaz da HDZ nije u stanju provoditi zakonite politike. Još prije godinu dana upozorili smo da Upravno vijeće Gradske knjižnice Zadar nezakonito funkcionira već dva mandata s obzirom da čelna osoba nije imala završen fakultet, a to je bio uvjet. Inzistirat ćemo da se ovo čim prije promijeni, ali Gradsko vijeće, nažalost, ipak nema utjecaj na to i jedini tko ima mogućnost izmjena je gradonačelnik Branko Dukić. Na njemu je sada hitno provesti novi postupak imenovanja Upravnog vijeća Gradske knjižnice kako bi ona konačno mogla biti legitimna, upozorava Radeta, podsjećajući i na primjer Znanstvene knjižnice čijoj je vršiteljici dužnosti gradonačelnik po treći put produljio ovaj privremeni mandat.

– To je zapravo bila nezakonita odluka koja Znanstvenu knjižnicu odvodi u bezakonje jer vršitelju dužnosti gradonačelnik omogućuje da sebi priskrbljuje određena sredstva. A ako su mu ta sredstva dodijeljena nezakonito, onda ulazimo u sferu kaznenog djela. Isti je problem i s Upravnim vijećem Gradske knjižnice jer ukoliko mandat predsjednika Grgića nije bio legalan, a on je ostvario materijalnu korist na čelu UV-a, riječ je o kaznenom djelu, upozorava predsjednik Odbora za izbor i imenovanje čija stranka idućeg utorka neće prihvatiti izvješće o radu i financijskom poslovanju ravnateljice Kamber-Kontić.

A budući da bez nadzornog tijela rade već više od pola godine, ravnateljici Gradske knjižnice obratili smo se s tri pitanja o načinu rada ove ustanove, no kako se iz priloženog vidi, odgovori su u najmanju ruku čudni.

S obzirom da je mandat Upravnom vijeću istekao 23. travnja ove godine, kako Knjižnica sve ovo vrijeme radi bez Upravnog vijeća?

– Knjižnica radi prema planu i programu za 2023. godinu redovito i sukladno propisima koji reguliraju knjižničnu djelatnost.

Smatrate li da time kršite Zakon o knjižnicama?

– Knjižnica radi prema planu i programu za 2023. godinu redovito i sukladno propisima koji reguliraju knjižničnu djelatnost.

Tko je pregledao Vaše izvješće prije izlaganja na Gradskom vijeću budući da ga nije razmotrilo Upravno vijeće kojemu je, prema navedenom zakonu, to zadatak?

– Na mrežnim stranicama Gradske knjižnice dostupni su podatci o radu Upravnog vijeća kao i Izvješće o radu Gradske knjižnice Zadar za 2022. godinu (linkovi u prilogu) – navela nam je ravnateljica.

Dva ista odgovora i treći kojim tek upućuje na linkove knjižnice kazuju da ravnateljicu u utorak doista čeka teška prezentacija izvješća, pa nam ostaje vidjeti hoće li ovakvo objašnjenje proći i na Gradskom vijeću.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...