FOTO Postavljena digitalna info ploča ispred župne crkve sv. Ivana Krstitelja u Banjevcima

U utorak, 31. listopada 2023. ispred župne crkve sv. Ivana Krstitelja u Banjevcima postavljena je digitalna info ploča o ovoj crkvi  koja potječe iz 11. – 12. stoljeća.

Digitalnu info ploču o crkvi sv. Ivana Krstitelja na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, zajednički su projektirali, izradili i postavili Udruga Branimir iz Zadra u suradnji s Velimirom Krpinom, poznatim aktivistom i inicijatorom za mnoge akcije za dobrobit mjesta Banjevci. Postavljanje ove digitalne info ploče odobrio je mjesni župnik fra Dujo Jukić. Udruga Branimir iz Zadra bavi se poticanjem zaštite kulturne baštine Zadarske županije.

Udruga Branimir iz Zadra na čelu s predsjednikom Zvonimirom Pandžićem, do sada je postavila bezbroj ovakvih info ploča u Zadarskoj županiji. Crkva sv. Ivana Krstitelja, romanička građevina iz 11.-12. stoljeća, stara je župna crkva koja se nalazi na brežuljku iznad nove crkve. Na pročelju je zvonik u obliku masivne kule i zahvaća cijelu širinu crkve. Crkva je pod državnom zaštitom.

Potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske crkva je obnovljena 2007. godine. Oko crkve je groblje okruženo kamenim zidom. Župa pripada Skradinskom dekanatu Šibenske biskupije. Postavljanjem ove digitalne info ploče svi dobronamjerni putnici i turisti imat će prave informacije o povijesti crkve sv. Ivana Krstitelja u Banjevcima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...