FOTO Instruktori boksačkog kluba Ares predstavili učenicima EBT škole prvu pokaznu vježbu samoobrane

Ekonomsko – birotehnička i trgovačka škola nastavlja s obilježavanjem kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ te aktivnostima predviđenim u sklopu školskog preventivnog programa i projekta „Sadionica govori o femicidu“.

U srijedu 15. studenog održana je prva pokazna vježba samoobrane koju su učenicima predstavili instruktori boksačkog kluba Ares, Nikola Marketin i Vedran Bajlo te instruktor Krav Maga iz Udruge Combat Centar Zadar, Mile Romić sa suradnicima.

Cilj susreta bio je upoznati učenike s načinima prepoznavanja potencijalnog sukoba te prevencije napada, ali i uvježbavanje osnovnih tehnika samoobrane od najčešćih oblika napada, kao i obranu od znatno snažnijeg napadača. Aktivnosti su organizirane na sportskom igralištu škole što je omogućilo da učenici uz vodstvo instruktora aktivno sudjeluju u svim vježbama.

Osim prevencije nasilja i razvoja vještina samoobrane, cilj pokaznih vježbi bio je i promovirati ulogu sporta u životima učenika. Osim razvoja socijalnih i komunikacijskih vještina, djeca i mladi kroz sport uče upravljati vlastitim emocijama te oslobađaju nakupljeni stres što ima blagotvoran učinak na mentalno zdravlje.

Iz škole napominju kako ova lijepa suradnja predstavlja nastavak aktivnosti organiziranih u suradnji s Policijskom upravom zadarskom, a u sklopu nacionalnih projekata „Lily“, „Živim život bez nasilja“ i „Sportom protiv nasilja“. Učenici trećih razreda prošli su edukaciju na temu prevencije nasilja, načina samoobrane i traženja pomoći u slučaju nasilja. Cilj planiranih zajedničkih aktivnosti i interdisciplinarne suradnje bio je prikazati problem nasilja s više različitih strana, a posebno u borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

– Nadamo se da će upravo ovakve aktivnosti pridonijeti širenju kulture nenasilja, uključivanju djece i mladih u sportske aktivnosti te daljnjem povezivanju dionika lokalne zajednice u prevenciji, poručila je ravnateljica Zdenka Sršen Juričević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...