Zadar obilježio Dan obrane; Hrabrošću hrvatskih branitelja neprijatelj ga nije uspio osvojiti!

Središnje obilježavanje 32. godišnjice Dana obrane grada Zadra započelo je jutrošnjim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju. Uslijedilo je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod spomenika Imotskim vitezovima u Ulici dr. Ante Starčevića te na mjesnom groblju Ploča.

Nakon svete mise održane u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu, u istom predjelu grada gdje je davne 1991. godine bila prva crta obrane grada, održano je i centralno događanje, svečana akademija.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić osvrnuo se na brojna stradanja koja je Zadar pretrpio prije 32 godine, ali i žrtvu hrvatskih branitelja koja je odoljela svim nasrtajima agresora i kojoj možemo zahvaliti današnju slobodnu i neovisnu državu.

– Zadar je ovih dana herojski obranjen od strane hrvatskih branitelja, u listopadu ’91. dok još praktički vojska u onom pravom smislu nije bila organizirana, jednom velikom požrtovnošću,velikim domoljubljem i hrabrošću. Stradali su brojni civilni objekti i centar grada što govori o tom zločinačkom činu i karakteru agresorske vojske koja je zapravo imala za cilj demoralizirati, poraziti i osvojiti Zadar koji je bio važna strateška točka. Međutim, hrabrošću hrvatskih branitelja to se nije obistinilo, ali i velikom žrtvom i zbog toga smo danas ovdje, da se ne zaboravi, istaknuo je ministar.

Poslao je pritom snažnu poruku svima koji su osjetili strahote rata na svojoj koži, ali i svim budućim generacijama:

– Bit ćemo svake godine ovdje. Da ostane svim onim drugim i mlađim generacijama istina o Domovinskom ratu. Jedna od najvećih bitaka za Zadar u suvremenoj povijesti odvila se upravo ovdje, na ovome potezu između Dračevca i Bokanjca, na toj crti linije obrane. Danas kada gledamo prema nazad, kad vidimo koliko smo se obnovili, razvili, da smo punopravna članica EU, da imamo praktički sve što jedna država mora imati, da se ulaže nikada više i u obranu i u vojsku i u sigurnost, policiju i u sve druge segmente društvenog i gospodarskog rasta, s još većim ponosom možem pogledati nazad i s velikim poštovanjem se prisjetiti svih žrtava koji su dali svoje živote, koji su stradali u Domovinskom ratu, njihovih obitelji i zbog njih smo danas tu, jasno je rekao ministar.

Ratnih dana prisjetio se i zadarski župan Božidar Longin:

– Godine prolaze, ali uspomene ne blijede. Gorilo je na sve strane, s broda, iz zraka, sa zemlje, sa svih strana se pucalo, ostali smo živi, a Zadar nije pao. Neki su već ovdje slavili, nabrajali su se kafići u kojima će piti kavu na zadarskojd rivi, a onda se dogodio preokret. Oni su ušli na Dračevac. Ja nisam bio na Dračevcu, bio sam na donjoj strani, ispod Adriatica prema magistrali. Mladić je bio u Crnome. Okrenulo se sve. Mi smo danas tu. Imamo slobodnu državu, svoju, koju smu sanjali dugo. Moramo je graditi, moramo je njegovati, moramo je paziti i moramo na ovakve obljetnice se okupljati iz jednog osnovnog razloga – da se to ne zaboravi, poručio je župan.

A koliko je strateški važna bila obrana grada Zadra u cjelokupnoj obrani Republike Hrvatske, istaknuo je
zamjenik gradonačelnika Ante Babić.

– Kad pogledamo sa današnje perspektive pravo je čudo kako se tada Zadar obranio. Takva sila s druge strane, brojčana, tehnološka sila, a s naše strane nekoliko stotina hrvatskih hrabrih branitelja koji su uspjeli obraniti Zadar. Za nas Zadrane ovoo je veliki dan, ja bih slobodno mogao reći da je on naša Oluja prije Oluje. Ne možemo niti zamisliti što bi bilo da je kojim slučajem agresor uspio zauzeti Zadar, tada bi Hrvatska bila prelomljena na dva dijela i pitanje je da li bi bila danas u ovakvom obliku kakva jest. Slobodno možemo reći, bez imalo dvojbe, grad Zadar je junak Domovinskog rata, ponosno je zaključio dogradonačelnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...