U zadarskoj bolnici u prvih 9 mjeseci obavljeno 40-ak biopsija povezanih s karcinomom dojke

Mjesec listopad u Hrvatskoj je posvećen borbi protiv raka dojke, a na Odjelu za kliničku radiologiju Opće bolnice Zadar obavljaju se biopsije jer taj odjel već dvije godine raspolaže s modernim 3D mamografom tvrtke Hologic. Njegov značaj je toliko važan, da ne stane u ove retke. Ovo „tehnološko čudo“ omogućava našem stručnom timu izvođenje stereotaksijske vakuum asistirane biopsije pod tomosintezom.

Ranije se biopsija radila samo pod ultrazvukom, no ultrazvuk, nažalost, u pojedinim situacijama ne može vidjeti apsolutno sve. Stručni tim sada može vidjeti dubinu slike, pa se igla za biopsiju spušta točno na ono mjesto gdje je uočen mikrokalcifikat. Uz pomoć vakuuma, uzimaju se uzorci tkiva. Dakle, biopsija se radi nad iznimno malim i sumnjivim uzorcima koji se vide pod mamografom. Nikakav rizik za pacijenta ne postoji. Prilikom biopsije postignuta je njegova apsolutna sigurnost. Nabavkom ovog uređaja u potpunosti je zaokružena dijagnostika karcinoma dojke, javljaju iz Bolnice.

U prvih 9 mjeseci ove godine u OB Zadar obavljeno je 40-ak ovakvih pretraga. Do konca godine to će sigurno porasti na 50, što je za jednu županijsku bolnicu značajan broj. Ova precizna dijagnostika, statistički gledano, povećala je broj otkrivenih karcinoma. No, povećala je broj onih otkrivenih u ranom stadiju i to je najvažniji podatak.

Dakle, medicina grabi velikim koracima naprijed, a zadarska bolnica ide u korak s vremenom i pozicionira se uz bok velikim centrima.

Ipak, još uvijek na pregled na zadarski Odjel za kliničku radiologiju dolaze žene tek onda kada je karcinom „pojeo“ pola dojke, kada je itekako vidljiv i izvana. Dolaze i mlade žene, mjesecima nakon što su napipale kvržicu. U zadarskoj se bolnici gotovo svakodnevno otkrije jedan karcinom dojke. Pravila nema; ima žena od jedva 25 godina starosti, a ima i onih iznad 90.

Iz OB Zadar stoga iznova apeliraju na sve žene; odazovite se na besplatan mamografski pregled! Uz sve dostupne ljudske i tehnološke resurse, nemojte dopustiti da karcinom bude jači. Težak je on suparnik, no nije nepobjediv!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...